Helene Segerheim förlängde sin stenpir med 18 meter, och det har lett till en flera års lång kamp mot myndigheterna.
Anledningen bakom var att hon inte anmält förlängningen från den ursprungliga stenläggningen på 19 meter.
Länsstyrelsen har i ett tidigare beslut menat att fastighetsägaren kunde uppnå behovet med flytbryggor och ”undvikit det ingrepp i miljön som den utförda vattenverksamheten inneburit”.
– Det finns 20 pirar i närheten av oss, varav nio stycken är längre än den vi har. Jag förstår inte varför vår förlängning skulle vara så miljöfarlig när ingen annans är det. En flytbrygga är fullständigt otänkbart på grund av hur grunt det är hos oss, säger Helene Segerheim.
På onsdagen var Helene Segerheim uppe i rätten då hon stod åtalad för otillåten miljöverksamhet.
Enligt kammaråklagare Stig Andersson har fastighetsägaren uppträtt oaktsamt då hon förlängt piren utan att först anmäla åtgärden.
Helene Segerheim vidgick händelseförloppet, men hon förnekade brott då hon inte vetat om att åtgärden var anmälningsskyldig.
– Hade jag vetat om det här skulle jag aldrig ha gått igenom den här långa och jobbiga processen. Vi var i kontakt med både Piteå kommun i ett annat ärende, men vi fick ingen information om att en anmälan behövde göras, sa Helene Segerheim i rätten
Kammaråklagaren menade att man som fastighetsägare är skyldig att sätta sig in i lagstiftningen.
I sin slutplädering yrkade han på att Helene Segerheim skulle dömas till dagsböter.
– Det ska bara bli skönt att ha det här avklarat. Det känns så otroligt märkligt att det ska vara brottsligt bara för att man inte fyllt i en blankett, säger hon.
Efter rättegången var hon inställd på att hon kommer dömas till dagsböter.
Sedan tidigare har Piteå-Tidningen skrivit om att hon sökt strandskyddsdispensen för piren hos Piteå kommun.
Den har hon fått beviljad och på tisdagen vann strandskyddsdispensen laga kraft.
– Piteå kommun har varit väldigt hjälpsam och rättvis med oss. Men det var Stig (Andersson, kammaråklagare) som informerade oss om strandskyddsdispensen och vi är väldigt tacksamma att han berättade om vår rättighet. Det här är ju vårt sommarnöje och vi, våra barn och barnbarn har inte kunnat använda våra båtar sista tre åren. Det har inte varit roligt alls med hela den här långa processen, säger Helene Segerheim.