På måndagen lämnade Sensia Hälsovård AB in en konkursansökan och orsaken till att man avvecklar vårdcentralerna uppges vara försämrade förutsättningar för att driva primärvård. Ersättningarna per patient från landstinget har minskat under 2012 och ytterligare under 2013 samtidigt som kostnadstrycket har ökat, menar Johan Bennarsten, vd Sensia Hälsovård.
– Det är en svår matematik att få ihop, säger han.
Han anser att det är omöjligt att parera neddragningarna då det handlar om ett betydande belopp och att vårdpengen är för låg. Han menar att landstingsdrivna hälsocentraler kan ta del av skattemedel om verksamheten går minus och då privatägda inte kan det, anser han att vårdpengen inte är på lika villkor.
– Vi bedömer att när villkoren inte är lika kan vi inte arbeta på ett patientsäkert sätt och med god arbetsmiljö, säger han.
”Bara trams”
Kent Ögren, landstingsråd (S), tycker att minskade ersättningar för primärvården är en dålig ursäkt.
– Det är kvalificerat struntprat, att man säger att man tappat inkomst.
– Man pratar om mer än en tioprocentig förändring 2013 i vårdpengen. Det är bara trams, den förändring som vi gör 2013 handlar om att vi överför hemsjukvården till kommunerna eftersom Sensia inte finns med i det segmentet, de har inte sådana vårdtagare, då minskar utrymmet för vårdpengen i vårdvalet och det drabbar även Sensia. De har vetat om att det kommer bli den här förändringen.
Han är kritisk till hur avvecklingen har gått till.
– Det är ohederligt så det stänker om det. Om man konstaterat att man ska avveckla så gör man det på ett organiserat sätt med uppsägningslön och planerar att omsorgsfullt föra över patienterna som är inskrivna, säger han.
Han är också kritisk till att konkursansökan kom någon dag före löneutbetalning då lönekostnaden faller på staten i och med lönegarantin.
Omkring 5 000 är listade hos Sensia vårdcentral i Piteå och det ska inte vara några problem för dem att vända sig till de landstingsdrivna hälsocentralerna.
– Vi kommer naturligtvis att klara det men det är klart att det här blir en utmaning för oss, säger Kent Ögren men påpekar också att alla som är listade inte är i akut behov av vård.
Om en högre arbetsbelastning innebär att landstinget behöver anställa mer vårdpersonal anser han är nästintill omöjligt att bedöma i dagsläget.