Landstingets stålbad har nått vården i Piteå
Stålbadet inom landstinget fortsätter. 75 anställda har avvecklats och nu ska 100 till bort. I Piteå hotas personal på både sjukhuset och vårdcentralerna.- Det finns en överresurs bland undersköterskor, sjuksköterskor och läkarsekreterare, berättar Nanny Öryd, personalstrateg.
Personal på både sjukhuset och vårdcentralerna i Piteå kan förlora sina jobb. (Arkivbild)
Foto: Robert Lundberg
Nu har landstinget räknat upp personalöverskottet och totalt kommer omkring 175 anställda att lämna sina jobb.
- Men det blir inte 175 uppsägningar. Alla sorters lösningar - som omplaceringar, avgångsvederlag och pensionsavgångar - tas till. 75 av de 175 är färdigförhandlade och på väg att avvecklas, berättar Nanny Öryd, personalstrateg och samordningsansvarig för neddragningarna.
Elva uppsagda
Förhandlingar med de fackliga organisationerna har avslutats i Kiruna och är i sin slutfas i Gällivare och i Kalix. I Kiruna har elva anställda sagts upp, men hur övriga orter kommer att drabbas är Nanny Öryd mycket förtegen om.
- Det här är en process som pågår från Kiruna i norr till Piteå i söder och jag vill inte föregå förhandlingarna. Som det ser ut i dag blir det inga uppsägningar i Kalix med en liten reservation för primärvården som är stor i östra Norrbotten. I Gällivare varslar vi högst en person, säger hon.
Hur neddragningen slår mot Piteå och Sunderbyn (inklusive primärvården i Luleå och Boden) vill Öryd överhuvudtaget inte gå in på. Klart är dock att omkring 100 anställda ska bort på dessa orter om kalkylerna håller.
- I Piteå avslutades verksamhetsförhandlingarna 6 april och vi har precis påbörjat avvecklingsarbetet. Det finns en överresurs bland undersköterskor, läkarsekreterare och några kategorier sjuksköterskor där, berättar personalstrategen.
Avgångsvederlag
Personalminskningen som landstinget gör i detta skede drabbar både tillsvidareanställda och vikarier. De som erbjuds och accepterar avgångsvederlag får elva månadslöner vid ett års uppsägningstid och fem månadslöner vid sex månaders uppsägningstid.
- Beloppen styrs av landstingets regelverk. Vi har dålig ekonomi och tittar på alla kostnader, säger Nanny Öryd.
När nedskärningarna görs behandlas varje ort för sig och detta betyder att personal kan komma att omfördelas mellan Piteå älvdals sjukhus och vårdcentralerna i kommunen.
- Det är inget konstigt med det. Det rör sig om samma yrkesgrupper och det är sjukvård man bedriver. Vi förstår att det här är en smärtsam process för många och försöker att jobba så humant och proffsigt som det bara går, säger personalstrategen Nanny Öryd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!