Landstinget inför KUB-test

Gravida kvinnor i Norrbotten kan erbjudas KUB-test nästa år. Landstinget inför metoden som beräknar sannolikheten för kromosomavvikelser. ”Det gör att färre riskerar missfall av fostervattensprov”, säger överläkaren Åke Berggren.

Landstinget i Norrbotten ska utbilda personal för att kunna utföra KUB-test. "Norrbotten ska kunna erbjuda lika vård som många andra landsting i Sverige", säger överläkaren Åke Berggren. (Arkivbild)

Landstinget i Norrbotten ska utbilda personal för att kunna utföra KUB-test. "Norrbotten ska kunna erbjuda lika vård som många andra landsting i Sverige", säger överläkaren Åke Berggren. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2016-08-22 18:03

Norrbottens läns landsting erbjuder två former av fosterdiagnostik för att upptäcka kromosomavvikelser som till exempel Downs syndrom. Problemet är att fostervattensprov och moderkaksprov är riskfyllda. Ungefär 1 av 100 gravida kvinnor får missfall.

– Det finns en risk att sticket orsakar en blödning eller fostervattenläckage som retar livmodern så att det blir missfall. Genom att först göra ett KUB-test kan man beräkna sannolikheten för att ett foster har en kromosomavvikelse, och då räknar vi med att färre behöver göra fostervattensprov och moderkaksprov, säger Åke Berggren, överläkare på kvinnokliniken i Norrbotten.

KUB-testet kom till Sverige för över tio år sedan och Norrbotten har varit ett av fyra landsting som inte infört metoden.

– Vi ansåg inte att vi kunde prioritera det i förhållande till många andra områden där vi behövde lägga resurser. Nu har vi tagit beslut att påbörja förberedelser för att införa detta. Staten har tillskjutit medel för kvinnohälsa och förlossningsvård och vi vill använda en del av dessa pengar för att utbilda och certifiera barnmorskor och läkare i metoden. Förhoppningsvis kan det vara klart nästa år.

Ett kombinerat ultraljuds- och biokemiskt test, KUB, går ut på att mäta nackuppklarningen på fostret vid tolfte graviditetsveckan. Genom att kombinera det med ett blodprov samt kvinnans ålder går det beräkna om sannolikheten för kromosomavvikelser är låg, mellan eller hög.

– För de som har en hög sannolikhet för kromosomavvikelse rekommenderas att man gör ett moderkaksprov eller fostervattensprov. Har man låg sannolikhet föreslår vi att man inte gör något mer, säger Åke Berggren.

Om KUB-testet visar en medelrisk är rekommendation att också erbjuda NIPT, non invasive prenatal testing. Testet analyserar DNA-fragment från fostret i den gravida kvinnans blod.

– Det finns en nationell rekommendation att införa detta, men det är till syvende och sist vår ledning som måste avgöra vad som ska prioriteras i budgeten. NIPT är ännu ganska dyrt. Vi pratar om mellan 7 000 och 9 000 kronor för ett prov.

Under många år har gravida kvinnor erbjudits ultraljud i 18:e graviditetsveckan och Åke Berggren ser flera fördelar med att även erbjuda ett tidigare ultraljud i vecka 12.

– Det handlar inte bara om KUB-test. Man kan hitta tvillingar tidigare och bättre datera födseln. Sedan kan man hitta en del allvarliga missbildningar. Om kvinnan då vill göra abort blir det tidigare än om man har kommit nästan halva graviditeten.

Ett till ultraljud innebär ökade kostnader för landstinget, men enligt Åke Berggren blir det inte dubbelt så mycket arbete.

– Vi gör redan nu en hel del undersökningar på gravida kvinnor tidigt i graviditeten, säger han.

Gravida kvinnor kan redan i dag göra KUB-test i andra län och få kostnaden betald av landstinget i Norrbotten. Men vissa landsting, däribland Västerbotten, har en gräns på minst 35 år. Om det blir några ålderskriterier i Norrbotten är oklart, men Åke Berggren är emot det.

– Sannolikheten för kromosomavvikelser ökar med kvinnans ålder, men en kvinna som är 33 har nästan samma sannolikhet som en 35-åring. Min personliga åsikt är att om man ska erbjuda KUB-test så ska man erbjuda det till alla, säger han.

Ny fosterdiagnostik gör att allt fler foster med Downs syndrom aborteras i Sverige. Åke Berggren tar själv inte ställning till den etiska diskussionen runt det.

– Det är jätteviktigt att det här valet görs av individen. Sjukvården kan aldrig någonsin driva någon linje.

Kromosomavvikelser

Trisomi 21, som orsakar Downs syndrom, är den vanligaste kromosomavvikelsen hos nyfödda barn, men det finns även Edwards syndrom och Pataus syndrom som orsakar allvarliga missbildningar hos barn.

Antalet barn som föds med Downs syndrom har inte förändrats över åren, trots att mödraåldern ökar. Detta beror på att antalet aborter av foster med trisomi 21 ökar. Mellan 1999 och 2014 föddes 2 591 barn med Downs syndrom. Under samma period aborterades 2 645 foster med Downs syndrom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om