Andelen laktosintoleranta varierar mellan olika länder och i Sverige räknar man med att 4-10 procent av de vuxna är laktosintoleranta. I augusti 2017 införde Piteå kommun laktosfria luncher. Orsaken var en ökad efterfrågan på specialkost och riktlinjerna antogs av fastighets- och servicenämnden. Detta gjorde att kommunen tog ett helhetsgrepp och införde laktosfria luncher vid alla verksamheter, från förskola till äldreomsorg.
– För att vi skulle säkra upp för de personer som är laktosintoleranta så införde vi laktosfria luncher, säger Piteå kommuns kostchef Helena Lundberg.
Hon berättar att personer som efterfrågar specialkoster har ökat mycket de senaste åren. Beslut togs därför att alltid servera tre rätter som är anpassade för de flesta behov.
– Vi serverar tre lunchrätter varje dag, en dagens rätt, en vegetarisk rätt och en soppa, säger Helena Lundberg.
Enligt en enkätundersökning som LRF gjort och som dietisterna Anna Asp Jonson och Andrea Mikkelsen skrivit om, konstateras att laktosintolerans är mycket sällsynt innan skolåldern. Ändå äter 3,3 procent av barnen i svenska förskolor laktosfritt. 20 000 barn får alltså specialkost på felaktiga grunder – en helt onödig anledning till ökade kostnader då laktosfria respektive mjölkfria produkter är betydligt dyrare än vanlig mjölk, yoghurt och fil.
Helena Lundberg kan dock inte redovisa om det blir dyrare för Piteå kommun att laga laktosfria luncher och isåfall hur mycket dyrare.
– Jag har ingen sammanställning på prisskillnaderna. I vissa fall blir det dyrare och i vissa fall billigare men det var inte av kostnadsskäl vi gjorde detta.
Anna Winberg, överläkare och barnallergolog på Norrlands universitetssjukhus, konstaterar att det är ytterst sällsynt med laktosintoleranta barn.
– Har man sådana symtom och är i förskoleåldern vill man som läkare träffa barnet. Vi måste kunna stå för de intyg vi skriver och man måste göra en omfattande utredning, göra olika tester och se vad som händer. De allra flesta har inte laktosintolerans.
Varför serverar ni laktosfritt till barn som inte kan vara laktosintolleranta?
– Vi producerar en grundmeny både till förskole- och skolverksamhet som är laktosfri till största delen. Denna kost är inte skadlig för de som inte är laktosintoleranta. Vi serverar vanlig mjölk till maten samt att produkter till frukost och mellis är vanliga produkter, säger Helena Lundberg.