Läkare kritiska till landstingets vårdvalsmodell
Läkarföreningen är mycket kritisk till landstingets vårdvalsmodell. Man klagar på avtalstider, ersättning och etableringsvillkor. Politikerna är dock eniga och landstingsrådet Kent Ögren (S) tycker synpunkterna är märkliga.
Läkarföreningen i Norrbotten är mycket kritisk till den vårdvalsmodell som landstingets politiker i full enighet har utformat. Föreningen tycker att landstinget missat en bra chans att locka fler läkare till primärvården.
Foto: Sanna Eriksson
debatterat. PT har tidigare berättat om privata Cederkliniken som fyra Piteläkare och Praktikertjänst planerar att öppna till hösten.
Det är den enda etableringsansökan som kommit in hittills och länets läkarförening anser att vårdvalsmodellen som Norrbottens läns landsting har valt avskräcker privata entreprenörer.
- Det är komplicerat och ett stort och brett åtagande att etablera sig. Avtalstiderna är korta och den som satsar kan bara vara säker på jobb i 30 månader. Det ökar osäkerheten och gör att många inte vågar ge sig in på marknaden, säger Robert Svartholm, ordförande för Läkarföre-ningen i Norrbotten.
Läkarbrist
Enligt Svartholm är läkarbristen stor inom primärvården.
- Det saknas 30-40 läkare och om det vore tryggt och säkert att etablera sig så skulle många vakanser fyllas. Ett lockande koncept skulle dra till sig läkare från sjukhusorterna. Vi tycker att landstinget borde ha tagit tillfället i akt och byggt ut primärvården, säger han.
Förutom osäkra etableringsvillkor riktar Läkarföreningen kritik mot ersättningsnivåerna.
- Det är för dåligt betalt för det arbete som ska göras. Primärvården får ett sparbeting som är kraftigare än sjukhusens och det märks främst i glesbygd där man tvingas dra in på personal. Landstinget binder ris åt sin egen rygg, menar Robert Svartholm.
Sparas in
Landstingsrådet Kent Ögren (S) erkänner att det sparas in på primärvården, men tycker inte att det rör sig om så stora pengar.
- Vi reducerar ramen med 90 miljoner kronor, men lägger samtidigt på en besöksavgift till distriktssköterskorna. 90 miljoner är mycket pengar, men man måste sätta det i relation till annat - primärvårdens budget är 1,3 miljarder, säger han.
Landstingsrådet tillbakavisar Läkarföreningens kritik och vill inte riktigt gå med på att det råder läkarbrist som Robert Svartholm påstår.
- Det beror på hur man räknar. Norrbotten har en hög läkartäthet och jag tror att det blir betydligt fler patienter per läkare i privata alternativ. Vi saknar 35-40 läkare, men har drygt 50 AT- och ST-läkare under utbildning som också arbetar, säger Ögren.
Han påpekar att det råder total politisk enighet i landstinget om den vårdvalsmodell som utformats.
- Vi beställer en tjänst och det är märkligt att de som levererar har synpunkter på avtalstider, listsystem och ersättningsnivåer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!