Enligt den nuvarande terrängkörningslagen kan regeringen inte ge kommuner möjlighet att meddela förbud och föreskrifter på terrängkörningsområdet. Bristerna har som följd att de beslut enligt terrängkörningslagstiftningen som kommuner har utfärdat sedan 1997 är ogiltiga. De flesta av de förbud som fattats har dock varit tillfälliga, men det finns även permanenta beslut.
För Kjell Norberg, trafikingenjör på Piteå kommun, kommer regeringens besked som en nyhet. Men vad gäller exempelvis det förbud mot trafik med motordrivet fordon i terräng som infördes 2012 på Nördfjärden för att skydda de som nyttjar de upplogade isbanorna?
– I det fallet användes trafikförordningen och bör således inte inbegripas av det här. Men vi måste gå igenom det här och se vad vi har för förbud och på vilka grunder de är fattade, säger Kjell Norberg.
Josefine Strand, handläggare på länsstyrelsen, konstaterar att när regeringen ändrade i terrängkörningsförordningen 1997 så blev det en miss i lagstiftningen.
– Regeringskansliet ska skicka ut en promemoria med förslag till ändringar av regelverket på remiss, som bland annat vi ska svara på. Det är också sagt att länsstyrelsen från den 15 februari 2018 tar över kommunernas beslutsfattande i de här frågorna fram till lagändringen är på plats den 1 maj.
Den felaktiga skrivningen i regelverket ska alltså rättas till så att kommunerna får meddela föreskrifter om förbud mot eller begränsningar för terrängkörning från och med den 1 maj 2018.
Blir det skoteranarki fram till den 15 februari nu?
– Nej, det tror jag inte. De flesta skoterförare är bra på att visa hänsyn, säger Josefine Strand.
Strand påpekar att när det gäller städer och annan tätbebyggelse så är det precis som Kjell Norberg säger ofta en annan lagstiftning som används.
– Det vanliga är att man använder sig av lokala trafikföreskrifter då och utgår från trafiklagstiftningen som inte berörs av det här. När det gäller kommunernas tillfälliga terrängkörningsförbud så handlar det mest om skydd för att undvika störningar för djur, exempelvis rennäringen, eller för att värna friluftsliv.
Så kommunerna kan kringgå det här genom att använda trafiklagstiftningen istället?
– Det kanske inte är optimalt alltid, men om det finns behov i tätbebyggda områden så är det möjligt.
Arjeplogs kommun har på sin hemsida meddelat att regeringens besked innebär att det i dagsläget inte finns några giltiga tillfälliga skoterförbud inom Arjeplogs kommun, men med hänsyn till renskötseln uppmanar kommunen ändå allmänheten att så långt möjligt undvika skoterkörning i Bäno fram till den 24 december och i Tjidtják och Pieljekaise fram till 8 januari.
Den begäran från SSR (Svenska samernas riksförbund) om ett skoterförbudi fjällvärlden från den 2 maj till 30 juni 2018 berörs inte av det här eftersom det är länsstyrelsen som fattar beslut i frågan. SSR vill ha förbudet för att få lugn och ro i fjällen under renskötelns känsligaste period.
– Det går över kommungränserna och kommunerna har bara möjlighet att skriva remissvar, säger Josefine Strand.