Lagbrott av styrelsen

Regionstyrelsens beslut att dela in sjukhusen som länssjukhus och närsjukhus var olagligt enligt förvaltningsrätten. Nu måste frågan tas upp i regionfullmäktige.

Olagligt. Regionstyrelsen överskred sin befogenhet när de kallade Piteå sjukhus för närsjukhus. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom. Frågan ska nämligen behandlas av politikerna i regionfullmäktige.

Olagligt. Regionstyrelsen överskred sin befogenhet när de kallade Piteå sjukhus för närsjukhus. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom. Frågan ska nämligen behandlas av politikerna i regionfullmäktige.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2017-11-09 18:30

Fyra regionpolitiker, bland annat sjukvårdspartiets ordförande Kenneth Backgård, överklagade åtta punkter som regionstyrelsen tidigare fattat. Förutom indelningen av sjukhusen handlar det bland annat om avvecklingen av folktandvården i Hortlax och att ingen reinvestering av röntgenutrustningen i Arjeplog och Älvsbyn görs. Istället avvecklas röntgenverksamheten där.

Men det är alltså bara på en punkt som förvaltningsrätten anser att regionstyrelsen har överskridit sin befogenhet. Övriga sju punkter avfärdas. Det kan tilläggas att förvaltningsrätten inte prövar om ett överklagat beslut är lämpligt eller skäligt, utan endast lagligheten.

Regionrådet Maria Stenberg (S) har inga planer på att överklaga rättens beslut, men hon tycker att det är en liten fråga och att inget ändras i sak.

– Vi ville bara benämna sjukhusen så att de skulle bli begripliga för medborgarna. Det har i sak ingen betydelse vad vi kallar sjukhusen. Det innebär ingen förändring mot för vad som gäller idag utan är endast förtydligande.

Men förvaltningsrätten håller inte med och anser att det är en förändring av den övergripande strukturen inom hälso- och sjukvården som berör många människor. Därmed har landstingsstyrelsen överskridit sina befogenheter. Att kalla sjukhusen i Gällivare och Sunderbyn för länssjukhus och de tre övriga sjukhusen för närsjukhus är alltså en fråga som ska behandlas i regionfullmäktige.

– Ja, så är det, säger Maria Stenberg.

Kenneth Backgård är nöjd med att förvaltningsrätten dom, trots att utfallet begränsades till rätt på en punkt av åtta.

– Men det var den viktigaste punkten. Det är bra att rätten visar att det inte bara går att ändra på sjukhusbegreppen hur som helst. Vad innebär närsjukhus? Jag tycker att det föder tankar om lägre innehåll.

Enligt Maria Stenberg har benämningarna ingen betydelse?

– Men varför döpa om dem då. Det känns som att det finns en tanke, säger Kenneth Backgård.

Backgård tänker inte heller överklaga, men han är nyfiken på hur den rödgröna majoriteten ska hantera frågan.

– Socialdemokraterna tar en risk om det hamnar i regionfullmäktige. Det finns s-ledamöter från Kiruna och Kalix som inte är så nöjda med att deras sjukhus reduceras till närsjukhus. En annan möjlighet är att de väljer att inte döpa om sjukhusen för att på så sätt kringgå den risken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om