Läckra smaker på dessertmenyn

Sistaårseleverna vid Hotell- och restaurangprogrammet fick hålla tungan rätt i mun i går. Under bevakning av Sara Dupuich som driver Doktorsvillan gjorde de en maffig dessert som krävde noggrann planering.

Robin Johansen och Kimberly Sandberg Persson jobbar för fullt i köket.

Robin Johansen och Kimberly Sandberg Persson jobbar för fullt i köket.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2011-02-01 06:00

Chokladmousse med rostade hasselnötter, chokladgelé, macarons och hjortronsorbet. Den läckra desserten stod på Strömbackaskolans Hotell- och restaurangprograms dessertmeny i går. Årskurs tre undervisades av Sara Dupuich i dessertens ädla konst.

- Desserter hör till det svåraste att göra. Det går inte att höfta ihop något, det gäller att väga ingredienserna noga. Det är bra träning för eleverna, säger Sara Dupuich.

Hon har själv gått hotell- och restaurangprogrammet på Strömbackaskolan och tycker att det är kul att vara tillbaka och få lite miljöombyte.

Eleverna jobbade två och två med desserten under förmiddagen. Det är första gången som en kurs av detta slag hålls på Hotell- och restaurangprogrammet, men tanken är att den ska anordnas en gång varje termin. Bland eleverna tycktes kursen vara uppskattad.

- Det är kul att lära sig något nytt. Att lägga upp och se resultatet har varit det roligast momentet, säger Kimberly Sandberg Persson.

Lite kluriga
Klasskamraten Maria Berggren delar samma uppfattning. Hon berättade också att hon tycker att desserter kan vara lite kluriga.

- Det är viktigt att vara noggrann och det svårt att rädda en dessert om något går fel.

Läraren Ann-Sofi Lundquist är inne på samma spår. Hon menar att maträtter är lättare att rätta till om något skulle gå fel.

- Har man till exempel för mycket syra i en maträtt kan man tillsätta lite socker för att balansera upp den. Det går inte i samma utsträckning med desserter, säger hon.

Ann-Sofie Lundquist tycker att det är viktigt att eleverna får möta yrkesverksamma personer i sin utbildning.

- Vi är glada att vi kunnat knyta till oss Sara. Jag tror att eleverna uppskattar det, att skolan samarbetar med branschen. De får bra tips och råd därifrån, säger hon.

Efter att alla moment var klara och desserten låg upplagd var det dags för provsmakning. Tomma glas antydde att den föll de flesta i klassen i smaken.

- Det var jättegott! Jag gillade chokladmoussen bäst, säger Josefine Greus.

På torsdag står årskurs två i tur för dessertkursen med Sara Dupuich.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om