Kyrkstaden ska rädda s med sponsorer

KULTURARV. Arbetet med att rädda de brandskadade kyrkstugorna i Öjebyn pågår. Men många andra stugor är också i behov av underhåll. Nu söker Kyrkstugornas intresseförening sponsorer för att kyrkstaden inte ska förfalla.- Vi behöver pengar för att bevara vårt kulturarv, säger kyrkstugeföreningens ordförande Runo Andersson.

Piteå2007-10-23 00:00
Den anrika kyrkstaden är i behov av en ansiktslyftning. Stugor lutar, timmer har rötat, fönster har spruckit, dörrar har skjutit, tak är otäta, paneler behöver bytas ut och murstockar har belagts med eldningsförbud.

- Det yttre underhållet av kyrkstugorna har blivit eftersatt, säger Runo Andersson.

Det är kyrkstugeägarnas ansvar att underhålla sina kyrkstugor. Men det ansvaret kompliceras av att det är många olika ägare till varje stuga, de äger som regel ett kyrkstugerum var i stugorna. Eftersom ägarna dessutom kan bo i olika delar av landet, så är det svårt att samordna gemensamma insatser.

- De måste ju sköta underhållet tillsammans, det går inte att bara måla en fjärdedel av väggen, säger Runo Andersson.

Underhållsbidrag

Kyrkstugornas intresseförening har gått ut med ett erbjudande om att bidra med en del av ägarnas kostnad för yttre underhåll.

- Vi bidrar med 25 procent av kostnaden, men det är maximerat till 2 000 kronor per kammare.

Kyrkstugeföreningen kan dock bara avsätta 100 000 kronor till underhållet. Det behövs mer. Mycket mer.

- Vi har ett ständigt behov av pengar för att hålla kyrkstaden intakt. Nu är vi dessutom engagerade i de brandskadade kyrkstugorna, säger Runo Andersson.

Sponsorjakt

För att klara underhållet söker nu kyrkstugeföreningen aktivt efter sponsorer.

- Vi har annonserat i tidningen, och kommer att gå ut med brev till företag, banker, försäkringsbolag, landsförsamlingen och Piteå kommun. Vi är en liten ideell förening med små resurser, så alla bidrag är välkomna.

En stor anledning till upprustningsbehovet är det faktum att stora delar av kyrkstaden bokstavligt talat står på ostadig grund.

- Många av stugorna står på gammal sjöbotten, och där gör tjälen att grundstenarna flyttar sig och stugorna börjar luta. Lutningen får i sin tur dörrar och fönster att skjuta, säger Runo
Andersson.

Kyrkstugeföreningen har tidigare fått fyra miljoner kronor i engångsbidrag av länsstyrelsen för att räta upp stugorna, och de pengarna har räckt i åtta år. Fyra personer har under sommarmånaderna varit projektanställda för det omfattande arbetet med grundstenarna.

- Vi gräver upp stenarna som tryckts upp av tjälen, lägger på bottenstenar med bra bäryta och ovanpå dem lägger vi pallsten, som stugorna sedan står på, berättar Ingemar Rundgren.

Avvattningsproblem

Han visar upp ett mindre berg av stenar som han och hans kolleger grävt upp ur jorden under sommaren. Den här säsongen har de hunnit byta grundstenar på 13 kyrkstugor, men nu har pengarna från länsstyrelsen tagit slut.

Arbetet måste dock fortsätta på ett eller annat sätt, för fortfarande finns det kyrkstugor som lutar. För tre tvåvåningsstugor vid Affärsgatan, bland annat den brandskadade, bedöms läget vara mest akut.

- Men det är meningslöst att åtgärda dem innan Piteå kommun har löst problemen med avvattningen av vägen. Nu rinner allt regnvatten och smältvatten ner till stugorna, säger Runo Andersson.

Piteå kommun har avsatt medel för att åtgärda den aktuella sträckan av Affärsgatan. Vägarbetet skulle ha påbörjats i höst, men har flyttats fram till nästa vår.

- Det är antikvarisk mark, vilket betyder att länsstyrelsen vill göra en förundersökning av marken innan man gräver. Och det har Norrbottens museum inte tid med i höst, säger Runo Andersson.







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om