SCB:s statistik visar att kvinnor livet igenom oftare besväras av ångest, oro och ängslan. Bland de unga (16–24 år) är det så många som 35 procent som mår psykiskt dåligt, känner ångest och oro, och för kvinnor 25–44 år är siffran bara något lägre, cirka 32 procent.
Från medelåldern och uppåt minskar andelen, men är fortfarande så pass hög som 23 procent i den äldsta åldersgruppen (75–84 år).
Motsvarande siffror för män, är runt två av tio i de yngre åldersgrupperna och litet drygt en av tio i de äldre (11-12 procent), en väsentlig skillnad alltså.
Ändå har psykisk ohälsa i gemen ökat, både bland kvinnor och bland män. Generellt kan man också säga att även unga pojkar mår sämre än vuxna män.
När det gäller självupplevd hälsa är det lika mellan könen eller till och med fler kvinnor som säger sig må bra i unga år, medan siffran sjunker fortare för kvinnor än för män med stigande ålder.
Vidare kan konstateras att både kvinnor och män med barn, som lever i ett samboförhållande, säger sig må bättre än ensamstående. Och bland de sistnämnda mår kvinnorna generellt lite sämre än männen. Där kan en förklaring vara, att det fortfarande är vanligare att mindre barn bor mer permanent hos mamma än hos pappa.
Kvinnors ohälsa återspeglas också av försäkringskassans siffror på hur många dagar under ett år som ersättning för nedsatt arbetsförmåga betalas ut genom sjuk- och rehabiliteringspenning, sjuk- och aktivitetsersättning.
Unga personer har lika många sjukdagar, medelålders och äldre kvinnor betydligt fler än männen.