Kvinnojourer utbytte erfarenheter

Polisens arbete med brott som gäller mäns våld mot kvinnor har brister, det anser länets kvinnojourer som i lördags mötte länspolismästaren Håkan Karlsson för att diskutera kring vad som behöver förbättras.

Länspolismästare Håkan Karlsson är självkritisk och lovar bättring. (Arkivbild)

Länspolismästare Håkan Karlsson är självkritisk och lovar bättring. (Arkivbild)

Foto: maria johansson

PITEÅ2014-03-30 17:26

Under lördagen hade kvinnorna en dialog med Håkan Karlsson samt Marianne Persson, chef för brottssamordningsenheten.

– Vi hoppas att de har tagit till sig våra synpunkter, säger Eva Engman, ordförande i Kvinnojouren i Norrbotten som var den som tog initiativet till utbildningsdagen.

När det gäller polisen i Norrbottens arbete med brott som gäller våld mot kvinnor menar jourkvinnorna att det finns både positivt och negativ att ta upp.

– Man märker att yngre poliser har mer kunskap, sedan brister det hos en del polisen, särskilt hos utredarna och förundersökningsledarna, säger Britt Fjällström, ordförande för Kvinnojouren i Piteå och vice ordförande i länsföreningen.

Eva Engman och Britt Fjällström anser att det finns många duktiga poliser på området, men att det tyvärr ofta en "personfråga" hur lyckad exempelvis en utredning ska bli. Något som sedan lägger grunden för om åtal ska väckas eller om utredningen läggs ner i brist på bevis.

– Det kan vara förödande, säger Britt Fjällström som förklarar att det kan ligga mycket arbete bakom att få kvinnan att våga och orka göra an anmälan. Sedan kanske utredningen läggs ner för att polisen inte förhört vittnen eller inte tagit med kvinnans läkarundersökning i förundersökningen.

Ligger i botten

Många kvinnor kan också anmäla fler gånger, ta tillbaka sina anmälningar och anmäla igen, men måste ändå tas på allvar varje gång.

Eva Engman och Britt Fjällström konstaterar att det behövs både mer kunskap och utbildning inom polisen.

Enligt en kartläggning som stiftelsen Tryggare Sverige gjort är polisen i Norrbotten sämst på att utreda våldsbrott mot kvinnor. Enligt den är uppklarningsprocenten för kvinnovåldsbrott i Norrbotten bara 17 procent. Då avsåg det misshandel mot kvinna av bekant gärningsperson, begångna inomhus, under perioden 2008-2012.

Håkan Karlsson uppger att de har tillsatt en särskild grupp för att ta hand om den här typen av brott och att de har sett till att deras bemötande av brottsoffer har förstärkts.

– Vi har insett att vi måste förbättra oss, säger Håkan Karlsson som menar att det var både intressanta och viktiga timmar i lördags.

– Vi diskuterade också olika upplevelser och de hade en del synpunkter som vi har tagit till oss, säger Håkan Karlsson som ansar att det är viktigt att kvinnorna ska kunna känna sig "trygga" med polisen, något som i sin tur leder till fler åtal och en högre uppklaringsprocent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om