”Åhörare, deltagare från jordens alla länder.
Fast vad är ett land? En nation? En gräns?
Påhitt. Av oss människor, som det mesta vi har omkring oss. Berättelser vi diktat för att skapa en känsla av kontroll i världen”.
Så inleds 8 mars-manifestet som på internationella kvinnodagen kommer att läsas upp på hundratals platser i landet.
För nästan hundra år sedan enades Sveriges kvinnor i en stor manifestation för fred. Närmare 89 000 kvinnor undertecknade gemensamt en resolution mot första världskriget och möten för fred hölls på hundratals platser i landet och ett manifest för fred lästes upp. Evenemanget har kommit att kallas kvinnornas fredssöndag.
Nu är det dags att göra det igen, skriver Feministisk mobilisering för jämlikhet, hållbarhet och nedrustning som tagit fram ett nytt manifest. I Piteå kommer det att läsas upp av Satu Takkinen på Piteå stadsbibliotek och på Kaleido, i samband med firandet av internationella kvinnodagen.
På biblioteket är det barnbibliotekarierna Åsa Wilén och Jannike Lundgren som planerat verksamheten.
– Det började nog med att vi beslutade om uppläsning av manifestet. Sedan har det växt och blivit en större satsning. Det är ett roligt och viktigt uppdrag för en som är engagerad i jämställdhetsfrågor, säger Åsa Wilén.
I samband med uppläsningen, vilket görs av Satu Takkinen, kommer man att servera smakprov av en soppa, baserad på samma recept som soppan som serverades till Suffragetterna vid sekelskiftet 1900. Suffragetter kallades de kvinnor som tillhörde den militanta grenen av rösträttsrörelser och som leddes av Emmeline Pankhurst.
Utöver manifest och soppa kommer representanter från kvinnojouren i Piteå att finnas tillgängliga och informera om sin verksamhet. Det kommer också att visas en utställning med information om bland annat kvinnodagens historia och kvinnlig rösträtt.
På Kaleido arrangeras det Kvällsfika, vilket baseras på de flyktingströmmar som kommit men som den 8 mars ägnas åt internationella kvinnodagen.
– Det blir ett varierat utbud. Bland annat öppen scen med en kvinnokör, föredrag om att vara kvinna i en mansdominerad värld, uppvisning av foton och konst, säger Vera Renberg, vid kommunledningskontoret.