Vid sammanlagt 13 tillfällen under ett års tid har kvinnan lämnat in felaktiga ansökningar till Kommunals a-kassa. I rätten förnekade kvinnan brott och menade att hon varken haft uppsåt eller varit grovt oaktsam. Hon medgav dock att hon fått de felaktiga utbetalningarna.
Kvinnan klarade sig med en hårsmån från att dömas för ytterligare ett bidragsbrott. Hon stod nämligen åtalad för ytterligare ett fall från mars 2016, men eftersom preskriptionstiden för bidragsbrott är två år var åklagaren Mikael Lundquist ett par veckor för sen med att lämna in stämningsansökan gällande det bidragsbrottet.
Kvinnan får nu betala 80 dagsböter á 90 kronor samt 800 kronor till brottsofferfonden. Hon har även betalat tillbaka de felaktiga beloppen.
Bakgrunden är att kvinnans deltidsveckor hos a-kassan tagit slut. Istället för att på ett korrekt sätt rapportera till a-kassan hur hon arbetat deltid, har kvinnan med hjälp av sin man, felaktigt redovisat för mycket arbete vissa veckor och inget arbete andra veckor.
Hennes man vittnade i rätten, dock inte under ed. Han berättade då att han varit i kontakt med a-kassan, som upplyst honom om att det inte är tillåtet att redovisa sitt arbete på det sättet. Det undanhöll han från sin fru.
Det var han som gjorde i ordning ansökningarna till a-kassan, innan kvinnan signerade dem och de skickades in.
Kvinnan själv har berättat att hon visste om att maken redovisade hennes arbetspass på ett felaktigt sätt, men att hon trodde att det var tillåtet.
Tingsrätten konstaterar att a-kassan vid två tillfällen brevledes informerat kvinnan om vilka regler som gäller 2014 och 2015.
Hon har även tidigare blivit återbetalningsskyldig till a-kassan för att ha redovisat sina arbetade timmar felaktigt.