Att Brännträsket pekas ut beror på att sjön ingår i ett projekt som har Naturhistoriska riksmuseet som huvudman. I projektet, som omfattar 32 av landets sjöar, mäts bland annat kvicksilverhalten i rovfiskar. I Brännträskets fall har abborrar undersökts sedan 2004.
Höga värden
Mätning av kvicksilverkoncentrationen i abborrens muskler är komplicerat och utan att gå in på detaljnivå så var det bara Lilla Öresjön (utanför Göteborg) av de sjöar som ingår i projektet som hade något högre kvicksilverkoncentration än Brännträsket under åren 2009-2011.
Varför är det så mycket kvicksilver i just Brännträsket?
– Jag tror nog att det ser ungefär likadant ut i många andra av Piteå kommuns insjöar, men vi har bara fortlöpande data från Brännträsket, säger Sara Danielsson, biolog och forskare på Naturhistoriska riksmuseet.
Från Rönnskärsverken
Faktum är att kvicksilverhalterna generellt ligger på en högre nivå i sjöarna i Piteå kommun jämfört med andra kommuner i Norrbotten. Ju längre norrut och västerut desto lägre kvicksilverhalter i fisken.
– Det beror på gammal påverkan från Rönnskärsverken. Idag är reningen bättre där, men halterna av kvicksilver är fortsatt höga, säger Sara Elfvendahl, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten.
Det handlar om luftburet avfall som numera i större utsträckning kommer långväga ifrån och där med fortsätter att hålla uppe de höga kvicksilvernivåerna.
Följ kostråden
Kvicksilver är ett av de farligaste ämnena i vår livsmiljö. I naturen kan det lätt omvandlas till metylkvicksilver som är extremt giftigt och påverkar fosterutveckling och centrala nervsystemet.
Särskilt känsliga är foster och spädbarn.
Ska man äta abborre från exempelvis Brännträsket?
– Kvicksilverhalten överstiger inte EU:s gränsvärden, men man bör följa Livsmedelsverkets kostråd, säger Sara Elfvendahl.
Där står bland annat följande:
"Personer som äter egenfångad abborre, gädda, gös eller lake oftare än en gång per vecka, kan få i sig kvicksilvermängder som på sikt kan skada hälsan."
Äter fisken
Men Tage Johansson som för Naturhistoriska riksmuseets räkning fångar abborrar i Brännträsket är inte rädd för att äta fisken.
– Nog äter vi fisk från sjön, men man behöver ju inte vräka i sig jämt. Det är nog värre i sjöarna runt Skellefteå.
I sommar har Tage Johansson fångat 50 abborrar i storleken 16-23 centimeter som sedan hämtats av personal från Naturhistoriska riksmuseet.
– När de är här tar de samtidigt vattenprover och sediment från sjöbotten för analys, berättar han.
Den som försöker bli gravid eller är gravid alternativt ammar bör inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2-3 gånger per år.
– Ett bra råd är att hellre äta abborre och gädda fångad i Bottenviken. De innehåller betydligt mindre kvicksilver än insjöfiskarna, säger Sara Elfvendahl.
Under 90-talet genomförde länsstyrelsen en studie av gäddor och kunde då se ett liknande mönster, det vill säga att kvicksilverhalterna generellt ligger högre i just Piteå kommun.
Nu väntar biologerna på resultaten från en färsk gäddstudie som beräknas vara klar i vinter.