Kvaliten sänks för musikklasserna

Sparkravet på 1,7 miljoner sänker musikklassernas kvalitet. Det troliga är att elevernas enskilda instrumentundervisning drabbas.

Bekymmer. Håkan Norberg, lärare för musikklasserna, anser att hela konceptet skadas om inte skolan kan erbjuda enskild instrumentundervisning till eleverna.

Bekymmer. Håkan Norberg, lärare för musikklasserna, anser att hela konceptet skadas om inte skolan kan erbjuda enskild instrumentundervisning till eleverna.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2016-04-18 20:30

Videon är inte längre tillgänglig

I Piteå kommuns övergripande mål 2016 pekas kulturen ut som prioriterat område. Inte minst musiken har länge spelat en framträdande roll och när musikklasserna på Christinaskolan skapades 1999 så blev det en viktig länk i musikkedjan.

I musikklasserna finns det plats för 20 elever i varje årskurs 7–9. Hit kan alla elever i årskurs 6 i Piteå söka. Eleverna i musikklasserna har mellan 6–7 timmar musik varje vecka i stället för normalt 40 minuter.

Musikklassernas undervisning står på två ben. Undervisningen i bland annat ensemblespel och musikteori genomförs på skoltid inom ramen för elevens val och skolans val. Det andra benet är elevens enskilda utbildning i sitt huvud- och biinstrument. De är garanterade 40+20 minuter i veckan.

”Den bärande tanken med musikklasserna har varit att dessa olika typer av utbildning ska komplettera varandra så att eleven både får en fördjupad förmåga att spela de instrument de valt och en förmåga att spela med andra” står det i konsekvensanalysen, där slutsatsen är att kvaliteten i undervisningen sjunker om den enskilda instrumentundervisningen tas bort.

Följden av sparkravet blir att musikklasserna inte längre kan köpa in lärartjänster av kommunala musik och dansskolan när det gäller instrumentundervisningen. Något som bekymrar Håkan Norberg, som tillsammans med Carina Norén är lärare för musikklasserna.

– Om det här blir verklighet kan vi inte erbjuda det vi hittills gjort. Hur eleverna ska få sin enskilda instrumentutbildning vet jag inte. Kanske måste de betala själva? Det jag vet är att vi tvingas förändra utbildningen, men inte hur, säger Håkan Norberg.

– Vi bedriver en väldigt framgångsrik utbildning, men det föreslagna sparkravet får drastiska konsekvenser. Risken är att det kommer mer som skadar hela musikkedjan, säger Håkan Norberg.

Med musikkedjan menar han musiksatsningar redan i förskolan och att musikklasserna på högstadiet ofta leder vidare till det gymnasiala musikestetprogrammet, Framnäs och Musikhögskolan.

Sparkravet på musikklasserna blir en ring på vattnet som i sin tur slår mot musik- och dansskolan (se separat artikel).

– Om inte vi kan köpa instrumentlärartjänsten av dem, så förlorar de intäkten och måste skära ner i sin egen verksamhet, säger Håkan Norberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om