Mindre kuratorstid på Backa – flyttas till grundskolan

Elevhälsan ser ett ökat behov av kuratorer i grundskolan i Piteå. Nu omfördelas resurser från gymnasiet för att arbeta med tidiga insatser bland yngre elever. 
– Vi vill förebygga att barn mår dåligt när de är äldre, berättar enhetschefen Cicilia Johansson. 

För eleverna på Strömbackaskolan kan tiden med kurator komma att minska, sedan elevhälsan omfördelat resurser från gymnasiet till grundskolan. (Genrebild)

För eleverna på Strömbackaskolan kan tiden med kurator komma att minska, sedan elevhälsan omfördelat resurser från gymnasiet till grundskolan. (Genrebild)

Foto: Pontus Lundahl/TT

Piteå2025-04-08 03:30

Skolkuratorerna i kommunen är inte anställda på en specifik skola, utan har kontrakt med elevhälsan och är placerade antingen på grund- eller gymnasieskolan. När kommunen nu gör en omorganisering kommer kuratorstjänsten för gymnasieleverna att minska till förmån för eleverna i grundskolan. 

– På Strömbacka minskar det med 25 procent av en heltid. De här 25 procenten försvinner inte från kuratorsgruppen utan det är en omfördelning av resurserna, förklarar Cicilia Johansson, enhetschef för skolsköterskor och skolkuratorer i Piteå kommun. 

En av kuratorerna som i dag arbetar heltid på Strömbackaskolan kommer alltså hädanefter att vara 75 procent på Backa och 25 procent i grundskolan.

Anledningen är att elevhälsan vill göra insatser som motarbetar ohälsan kanske redan innan den uppstår. 

– Vi vill kunna jobba med tidiga insatser och förebygga att barn mår dåligt när de är äldre, säger Cicilia Johansson. 

undefined
Cicilia Johansson är enhetschef för skolkuratorer och skolsköterskor på elevhälsan i Piteå.

Hur ser trycket ut på kuratorerna på Strömbacka i dag?

– Det finns naturligtvis elever där som har behov av att träffa kurator. Behovet är ganska stort i hela skolan, från förskoleklass upp till gymnasiet. Och vi ser ett ökat tryck i grundskolan och vill gärna förebygga att eleverna hamnar i ohälsa på något sätt.

För eleverna på Strömbacka kan en naturlig konsekvens bli att det finns mindre tid med kurator, men elevhälsan hoppas kunna prioritera bort annat.

– Det är klart att 25 procent är ju ändå ett visst antal timmar i veckan som försvinner. Men vi försöker se över kuratorernas arbetsuppgifter så att det i så liten grad som möjligt ska påverka de individuella kontakterna. Det görs en del arbete på övergripande nivå och det är de bitarna som främst prioriteras ned. Vi vill göra så liten skada som möjligt för de elever som har behov av att träffa kurator, säger Cicilia Johansson.

Att både behålla resurserna på Strömbacka och öka i grundskolan finns det inget utrymme för.

– Vi har den budgetram vi har, som vi får tilldelat. Det har vi svårt att påverka, säger Cicilia Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!