Kungsörnen och vindkraften

Uppförandet av nya vindkraftverk i Markbygden är skjutet på framtiden. Samtidigt pågår en tillståndsprocess för etapp 2. Länsstyrelsen beslut är överklagat till Mark- och miljödomstolen. Det rör bland annat kungsörnens revir.

Två kungsörnspar häckar inom tre kilometer från etapp 2. För nära, anser Naturvårdsverket, och vill inte se några vindkraftverk inom en enklav vid Stor-Huvberget och Skällberget. Däremot har man inga invändningar när det gäller de två nordligaste delområdena av etapp 2.

Två kungsörnspar häckar inom tre kilometer från etapp 2. För nära, anser Naturvårdsverket, och vill inte se några vindkraftverk inom en enklav vid Stor-Huvberget och Skällberget. Däremot har man inga invändningar när det gäller de två nordligaste delområdena av etapp 2.

Foto: Jan-Eric Hägerroth

PITEÅ2015-05-20 19:03

I nuläget har 36 av 314 vindkraftverk i etapp 1 byggts, men några nya är inte planerade i sommar. Låga elpriser och ovilliga finansiärer har fått arbetet att stanna upp. När och om etapp 1 kommer igång igen så torde ett färdigställande handla om åratals arbete.

Samtidigt pågår tillståndsprocessen för etapp 2. Redan den 20 maj 2014 fick Markbygden Vind AB tillstånd av Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Norrbotten att bygga ytterligare 440 vindkraftverk i det som kallas Markbygden etapp 2.

Länsstyrelsens beslut överklagades av ett flertal instanser. Allt från privatpersoner till kommuner, miljönämnder och Naturvårdsverket.

Även Markbygden Vind AB överklagade länsstyrelsens beslut eftersom bolaget inte är nöjd med de uppsatta villkoren.

Värna kungsörnen

Det finns en rad skäl till överklagningarna. Buller, hindersbelysning, flygsäkerhet, försvarsangelägenheter och störningar i allmänhet är några exempel. Ett annat är fåglarnas livsvillkor.

När det gäller just fåglar i allmänhet och örnar i synnerhet så har Mark- och miljödomstolen begärt att Naturvårdsverket ska inkomma med ytterligare synpunkter.

Det finns åtta aktiva kungsörnsrevir i Piteå kommun. Två av dessa ligger inom tre kilometer från etapp 2.

För nära, anser Naturvårdsverket, och vill inte se några vindkraftverk inom en enklav vid Stor-Huvberget och Skällberget. Däremot har man inga invändningar när det gäller de två nordligaste delområdena av etapp 2.

Tjäder och orre

Naturvårdsverket anser också att de inventeringar som gjorts avseende spelplatser för tjäder och orre är bristfälliga. Vidare anser Naturvårdsverket att bolaget (här avses Markbygden Vind AB) inte fullt ut har förstått betydelsen av livskraftiga skogsfågelbestånd inom verksamhetsområdet.

"Vi vidhåller vårt ställningstagande att buffertzonen enligt villkor ska vara en kilometer. Detta är särskilt viktigt i en vindkraftpark av Markbygdens storlek, där den regionala påverkan riskerar att bli stor."

Nu har Markbygden Vind AB på sig till den 29 maj att yttra sig i frågan.

Därefter ska länsstyrelsen yttra sig utifrån de synpunkter som kommit in.

Något datum för när Mark- och miljödomstolen förväntas fatta beslut är inte fastställt.

FAKTA etapp 2

Etapp 2 är beläget väster om stambanan och sträcker sig i nordvästlig riktning fram till kommungränsen mellan Arvidsjaur och Piteå.

Ansökan avser upp till 440 vindkraftverk med en maxhöjd på 200 meter.

Fullt utbyggd bedöms etapp 2 kunna producera ca 4 TWh el /år.

Det kan jämföras med elproduktionen från vattenkraften i Norrbotten som genererar cirka 14 TWh el/år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om