Kungen lockade många Pitebor
Rojalistiska Föreningen i Sverige har cirka 1 000 medlemmar och Paltakademien ungefär 400 medlemmar, och båda dessa intresseföreningar var representerade när Märkesåret 1809 uppmärksammades i Pitsund på torsdagen i närvaro av ett oräkneligt antal Pitebor samt tillresta.
Kung Carl XVI Gustaf flankerad av kommunalrådet Peter Roslund och landshövding Per-Ola Eriksson.
Foto: Maria Johansson
Han berättade för PT att han följt kungaparet ända sedan kungen och drottningen gifte sig den 19 juni 1976; när Kenth Lundqvist följde detta bröllopsspektakel i tv var han 7 år. Nu ser han närmast fram emot förmälningen mellan kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling. Enligt Kenth Lundqvist ökar Rojalistiska Föreningens medlemstal för närvarande.
"Leve Konungen!"
Då kungaparet och kronprinsessan Victoria skulle lämna Pitsund med båt (de anlände med stridsbåt och avreste med livräddningsbåt) på torsdagen för vidare befordran till Pite havsbad, där lunchen hägrade, utbringade rojalisten Lundqvist ett fyrfaldigt leve för kungafamiljen. Och de församlade Piteborna instämde med ett hovsamt hurra, hurra, hurra, hurra!
Den allestädes närvarande Tomas Riklund förärade kungen, drottningen och kronprinsessan varsitt hedersmedlemskap i det illustra sällskapet Paltakademien, en församling för pitepaltens främjande, som Riklund är ordförande i.
Förre piteadvokaten Per Tingbrand, som under besöket i Pitsund hade förra kommunalrådet Annie Persson vid sin sida, passade på att gratulera kronprinsessan till hennes kommande giftermål. Som konferenciern Jonas Lundmark påpekade från scenen var Tingbrand och Persson två av dem som på sin tid verkade för att det skulle resas en minnessten i Pitsund till åminnelse av de sista skotten som avlossades under Finska kriget 1808-1809.
Kransnedläggning
Stenen, som restes för tio år sedan, stod i fokus för torsdagens högtidlighet med bland annat kransnedläggning. Först lade kommunalrådet Peter Roslund ned en krans med blågult band och inskriptionen CGS vid minnesstenens fot och därpå klev konung Carl XVI Gustaf fram och lade kransen tillrätta. Samma procedur upprepades med den ryska kransen, som nedlades av den i paraduniform iklädde ryske militärattachén Sergej Ilnitskij och lades tillrätta av ambassadör Alexander M Kadakin.
Landshövding Per-Ola Eriksson avslutade sin välkomsthälsning med följande ord:
- Med Märkesåret 1809 blir vi påminda om vad krig innebär. Måtte krig och hot aldrig mer få fotfäste här hos oss!
Även konungen torde, vid en illa organiserad pressträff där det var omöjligt för det stora flertalet journalister att höra vad majestätet sade, ha uttryckt en from förhoppning om att "Affairen i Pitsund" ska minna om krigets vedervärdigheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!