Kungafamiljen till Piteå för Märkesåret 2009

På torsdag i nästa vecka får Piteå storfrämmande. Då kommer kungaparet och kronprinsessan Victoria samt en lång rad honoratiores att trängas med vanliga Pitebor vid Pitsundet. Detta för att uppmärksamma Märkesåret 1809.

Minnesstenen i Pitsund, som restes för tio år sedan till minne av de sista skotten under Finska kriget 1808-1809, befinner sig i ett lätt förfall. Här behöver röjas och stolparna rätas upp innan de kungliga anländer på torsdag.

Minnesstenen i Pitsund, som restes för tio år sedan till minne av de sista skotten under Finska kriget 1808-1809, befinner sig i ett lätt förfall. Här behöver röjas och stolparna rätas upp innan de kungliga anländer på torsdag.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-08-14 06:00
Konungen, drottningen och kronprinsessan besöker Norrbotten och Västerbotten på inbjudan av landshövdingarna Per-Ola Eriksson och Chris Heister den 19-20 augusti.
Kungafamiljen kommer i tur och ordning att besöka Ratan i Robertsfors kommun, Sävar i Umeå kommun (onsdag), Pitsund samt Haparanda-Torneå (torsdag).
"Här föll den 25 augusti de sista skotten under Finska kriget 1808-1809. Fosterlandets vänner reste denna sten som en manifestation för världsfreden 1999-08-28."

Så lyder texten på minnesstenen vid det gamla färjeläget i Pitsund.
Stenen i glömska
Minnesstenen verkar ha fallit i glömska på senare år, för runt minnesmärket växer vass och tallplantor och stenstolparna som omger den stora stenen lutar - så nu blir det till att röja och räta upp innan storfrämmandet kommer!
Vidare ska det, i början av nästa vecka byggas en scen och en vip-läktare - båda försedda med tak med tanke på risken för regn.
Huvudnumret i Pitsund blir en 30 minuter lång dansföreställning med ett 30-tal unga dansare från Christinaskolan, Strömbacka och Musikhögskolan. Med föreställningen vill Maria Danell, projekt- och konstnärlig ledare, ge åskådarna en känsla av vad som hände på platsen för nästan på dagen 200 år sedan.
Krigiska händelser
Historikern Martin Hårdstedt från Umeå universitet och Jonas Lundmark, Piteå museum, ska med ord berätta om de krigiska händelserna i dessa trakter.
Hårdstedt, som skrivit boken "Finska kriget 1808-1809", medföljer för övrigt under hela tvådagarsbesöket.
Kransnedläggning
- Gästerna anländer till Pitsund på torsdagsförmiddagen med båt från Pite havsbad. Då kommer den prisbelönta kören Arctic Light, som består av norrbottniska tjejer, att stå på stranden och framföra en välkomstsång. Så går man upp till minnesstenen där det blir kransnedläggning. Först lägger kungen ned en krans och därefter gör den ryske ambassadören detsamma, berättar Gerd Sävenstedt, som sitter i projektledningen för uppmärksammandet av Märkesåret 1809 i Pitsund.
Stort pådrag
- Det blir ett stort pådrag, berättar Gerd Sävenstedt vidare. Kungafamiljen kommer i sällskap med landshövdingarna i Norrbotten och Västerbotten, en överste Jan Mörtberg, biskopen i Luleå stift, landshövding Per Unckel, en statssekreterare från Finland, hovintendent, hovdamer och så vidare och så vidare.
En del av gästerna ingår i den av regeringen tillsatta svenska nationalkommittén för Märkesåret 1809.

FAKTA Märkesåret 1809
Märkesåret 1809 är ett regeringsprojekt som ska uppmärksamma att det är 200 år sedan Finland och Sverige blev två länder. Syftet är att stärka samhörigheten mellan länderna.
Det sista slaget i dagens Sverige under 1809 års krig stod i Sävar och Ratan utanför Umeå och det sista skottet avlossades i Piteå.
Striden var blodig och på svensk sida uppgick förlusterna till närmare 900 man, varav 390 döda. Ryssarna förlorade 1  600 man, varav cirka 600 döda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om