Kulturministern, som också har ansvar för idrott, besökte Lindbäcksstadion i Piteå på fredagen, som passande nog badade i vit nysnö. Allt i syfte att få lyssna på hur Piteå Xtremesport har byggt upp sin verksamhet.
– Vi vet att Riksidrottsförbundet tappar medlemmar. Kanske inte minst inom de etablerade sporterna. I det läget känns det spännande att få titta på hur alternativa sporter där ungdomar själva har tagit initiativet gör.
Ungas initiativ
Piteå Extremesport är ett skolexempel på det. Utan deras engagemang och initiativ skulle förmodligen inte parken för alternativ skidsport finnas. Här är friheten, lekfullheten och gemenskapen det viktigaste. Bredd, men också seriösa elitåkare.
Att färre barn och unga rör på sig är ett problem på flera sätt. Antalet överviktiga och stillasittande ökar bland unga. Den så kallade spontanidrotten minskar och det samtidigt som trenden är färre aktiva i traditionella idrottsföreningar.
Skolans ansvar
Vad kan regeringen göra för att vända trenden?
– Vi har ju Idrottslyftet som förfogar över en halv miljard. Målet är att fler unga ska prova på olika idrotter och kanske just att hitta de här mer alternativa sporterna. Jag vill också betona samarbetet med skolan, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
Borde fler skoltimmar vikas för idrott och hälsa?
– Det vore lätt att säga ja, men samtidigt ska det vägas med de ökade behov som finns för läsinlärning och matte.
Främja läsning
Just läsfrämjande var andra delen av kulturministerns besök i länet. Under eftermiddagen besökte hon Alviksskolan i Luleå där det läsfrämjande arbetet går som en röd tråd från förskolan till klass sex.
– Vi ser en nedgång och det är intressant att se hur man satsar på lästräning. Det finns många goda idéer i landet och vi har särskilda anslag just för att främja läsning. Som ett led i det har regeringen beslutat om obligatoriska skolbibliotek.
Samtidigt pekar kulturministern på föräldrarnas viktiga roll i det arbetet. Hon presenterar statistik som visar att på 80-talet läste 80 procent av föräldrarna för sina barn. Idag är den siffran 35 procent.
Det fria musiklivet
Att Piteå är en musikstad håller nog de flesta med om. Inte minst finns institutionerna i form av Framnäs och Musikhögskolan. Samtidigt har det fria musiklivet klagat på att en för liten del av den statliga bidragskakan går till dessa myllrande och breda aktiviteter.
Lena Adelsohn Liljeroth är lite oförstående till uppropet som hon hävdar bygger på gamla siffror.
– Mellan ären 2010 och 2012 ökade bidragen från Kulturrådet från 51 miljoner till drygt 70 miljoner till det fria musiklivet. Dessutom tillkommer bidrag från andra instanser. Det handlar nog om en ökning på cirka 40 miljoner sammanlagt.