Förra året tog andra vågen fart under vecka 43, 44 och 45. Då ökade antalet fall av covid-19 från 92 till 127, 227 och sedan 540. Inför årets höstlov var Anders Nystedt bekymrad då många av topparna ofta har varit kopplade till loven i skolan.
– Man var ju lite bekymrad efter de här stora festerna på Havsbadet och andra Halloweenkalas. Vi har sett lite krusning på ytan i Piteå, men det var mycket lokalt i sörbyarna. Allt från Jävre, Hortlax och Bergsviken till Svensbyn och Roknäs. Det var ungdomar och deras föräldrar. Sedan gick incidensen ner förra veckan.
Under de kritiska veckorna 43–45 har smittspridningen gått i motsatt riktning. Vecka 43 redovisades 221 fall, veckan efter 164 fall och förra veckan noterades 163 fall.
– Det blev inte så mycket av det. Det borde ha blivit mer förra veckan och sedan stuckit nu och det har det inte gjort. Det har gått åt andra hållet i stället, säger Anders Nystedt och fortsätter:
– Vi får väl säga att man klarade sig bra. Förhoppningsvis var det så att de som hade symtom stannade hemma och det duger ganska långt.
Men man ska inte stirra sig blind på antalet fall utan titta på trycket på sjukhusen, hävdar Nystedt.
– Om folk får en förkylning spelar väl ingen roll. Det är vi vana vid. Men hamnar man på sjukhus. Båda som hamnade på sjukhus i helgen var dubbelvaccinerade. Det är gamla och sköra personer.
Många av de smittade är dock födda på 80-, 90- och 00-talet.
– Där är det i princip uteslutande ickevaccinerade. Det verkar som att Deltan är lite giftigare på lite yngre också. Det är nog förklaringen.
Huruvida det blir covid-19 som blir den dominerande infektionen är oklart.
– Det är inte säkert att det blir covid som blir kungen på banan i vinter. I fjol hade vi ingen influensa, bara covid. Ofta kan det vara så att det bara kan vara en infektion i omlopp samtidigt. Troligen blir det väl covid i vinter också, men får vi en ordentlig influensasväng så kan det hända att den kan konkurrera ut covid lite grann. Är det bättre då? Nja, egentligen inte. Influensa är också en farlig sjukdom.
Hur påverkar det långsiktigt?
– Det viktiga är att man får upp immuniteten. Då räcker det inte att man träffar på viruset en eller två gånger. Man behöver träffa på det några gånger för att det ska bli en vanlig förkylning.