Kräver större lönsamhet för medlemmarna
Bättre lönsamhet är ett måste. Annars kan en stor del av skogsentreprenörerna lägga ner sin verksamhet. - Våga vägra olönsam entreprenad, det är ett uttryck som jag myntat och står för, säger Ulf Sandström från Öjebyn som är vd för SMF Skogsentreprenörerna.
Ulf Sandström från Öjebyn är vd för SMF Skogsentreprenörerna. Han menar att medlemmarna måste sätta hårt mot hårt och kräva bättre avtal med skogsbolagen.
Foto: Jens Ökvist
Förutom själva årsmötet är det ett tillfälle att spana in nya produkter, socialisera, knyta kontakter och diskutera branschens framtid.
Det senaste året beskrivs som ett av de tuffaste någonsin för medlemsföretagen.
- Kostnaderna har stigit med tio procent. Det är väldigt svårt att möta sådana kostnadsökningar som sätter hård press på branschen, säger Ulf Sandström.
Kraftiga förändringar
Diesel, löner, räntor reservdelar - det mesta har blivit dyrare. Det tär på entreprenörerna som redan sedan tidigare tycker sig ha haft små marginaler.
- Vi ska veta att våra medlemmar inte har upplevt någon högkonjunktur. De har aldrig haft någon möjlighet att lägga pengar på hög för framtida behov, säger Ulf Sandström.
Därför vill SMF se kraftiga förändringar.
- Vi måste få en högre lönsamhet. Annars är risken stor att branschen kommer att tappa en stor mängd entreprenörer, säger Sandström.
I diskussionsgrupper pratade medlemmarna i går igenom hur ekonomin ska skötas.
Stort behov
Ulf Sandström hade sin åsikt klar.
- Det är fel väg att börja arbeta ännu fler timmar. Istället måste våra medlemmar tillsammans ställa tuffare krav på kunderna. Det kan inte vara på det här sättet.
Det handlar inte bara om priset.
- Vi är hårt hållna av skogsbolagen, de har satt priserna men samtidigt har de godkänts av entreprenörerna. Men bättre förutsättningar handlar också om en bra planering gällande avverkningar och att rätt maskiner används i rätt skog.
Behovet av skogsentreprenörer är stort men risken finns att de blir färre i framtiden.
- Den svaga lönsamheten tillsammans med åldersstrukturen gör att många förmodligen slutar de närmsta åren. Utifrån de satsningar som planeras exempelvis inom bioenergin så finns ett stort behov av maskinförare. Därför har vi inte råd att tappa en enda i onödan.
EU-bidrag på 4,7 miljoner
SMF försöker stötta sina medlemmar så att de kan få en bättre situation. Med hjälp av ett EU-bidrag på 4,7 miljoner och lika mycket från den egna kassan ska man under två år bedriva ett projekt. Syftet är att utbilda medlemmarna i ledarskap, ekonomi, förhandlingsteknik och teknikutveckling.
- Vi är en rådgivare som vill ge våra medlemmar ett verktyg att förändra deras situation, säger Ulf Sandström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!