Kräver dialys vid vårdcentraler

Dialys vid hälsocentraler, bättre organisation kring att ta hand om organ, och tidiga besök hos doktorn. Det är några krav Njurförbundet i Norrbotten levererar till Norrbottens läns landsting.

Under helgen har Njurförbundet i Norrbotten haft årsmöte vid Pite havsbad. Förbundet har 166 medlemmar i Norrbotten.

Under helgen har Njurförbundet i Norrbotten haft årsmöte vid Pite havsbad. Förbundet har 166 medlemmar i Norrbotten.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2014-03-16 12:23

Under lördag-söndag har Njurförbundet med 166 medlemmar i Norrbotten genomfört årsmöte vid Pite Havsbad. Av antalet medlemmar finns ett 30-tal i Piteå och organisationen växer.

–För 20 år sedan när förbundet delades upp mellan länen var vi under 100 i Norrbotten, men sedan har det vänt, säger Jan Lidström, Öjebyn, länsordförande för Njurförbundet.

Han pekar på att antalet medlemmar skulle kunna vara större.

– Det finns säkert 1000 personer i Norrbotten som har problem med njurar och då innefattar jag allt från njursvikt till att man måste genomgå dialys, säger Jan Lidström.

Han förklarar att förbundet arbetar aktivt med att förbättra situationen för länets njursjuka där organisationen ställer konkreta krav på landstinget.

Hoppas på förändring

– Vi vill att det införs dialys vid vårdcentralerna, den ska kunna ges så nära hemmet som möjligt. En del kan göra dialys hemma men långt ifrån alla. Det är exempelvis inte rimligt att en dialyspatient i Arjeplog ska behöva åka 23 mil till Piteå tre gånger i veckan för att genomgå den dialys som tar tre - fyra timmar, säger länsordföranden.

– Detta har vi påtalat för landstinget. Vi för samtal om det och vi hoppas att det blir en förändring.

Jan Lidström tar också upp att Norrbottens landsting är bland det sämsta i landet när det gäller att ta hand om organ som behövs vid njurtransplantationer.

– 85 procent av Sveriges befolkning har förklarat att de vill donera organ. Det visar enkätundersökningar, men problemet är att många inte finns i donationsregistret och intensivvården i Norrbotten har en för dålig organisation för att ta hand om organ. De jobbar inte tillräckligt med frågan.

15 i kö

Jan Lidström säger att i Norrbotten finns cirka 120 personer som tar dialys och som är potentiella transplantationspatienter. 15 färdigutredda personer står i kö för ny njure där de kan förvänta sig en vänteperiod från två upp till fem år.

– Det ligger ekonomi i att folk får transplantationer. Varje sådan sparar samhället två miljoner kronor per år. Dialys är dyrt, säger Jan Lidström.

Förbundet kräver också att folk ska ges chans att komma tidigt till vården så att njurproblemen upptäcks i tid och att patienter får mer inflytande i vården.

– Detta skulle förbilliga den betydligt, säger Jan Lidström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om