Kraftiga skillnader i väntetider vid akuterna

Ett besök på en akutmottagning i Norrbotten går i genomsnitt en och en halv timme snabbare än på akuten i Uppsala län. Inget landsting lever dock upp till de målnivåer de satt upp. Det visar en utvärdering som Socialstyrelsen gjort.

Väntetiderna på landets akutmottagningar varierar kraftigt.

Väntetiderna på landets akutmottagningar varierar kraftigt.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2013-04-26 10:44

Socialstyrelsen har kartlagt väntetiderna för vuxna på akutmottagningarna vid landets sjukhus första halvåret 2012. Den totala tiden för ett genomsnittligt besök på akuten varierar från 2 timmar och 10 minuter i Norrbottens läns landsting till 3 timmar och 40 minuter i Uppsala läns landsting. Men det är inte ovanligt att patienter tillbringar betydligt fler timmar på akuterna. Även när det gäller snittiden patienterna måste vänta på att bli bedömda av läkare skiftar landstingens resultat, från 29 minuter till 1 timme och 12 minuter.

– Det ska inte behöva vara så här stora skillnader över landet. Jämförelserna visar att det finns utrymme för flera landsting att korta sina väntetider. Lång väntan kan innebära medicinska risker och det är viktigt att följa utvecklingen noga. Därför är vår målsättning att landstingen från 2014 ska rapportera in sina väntetider till oss månadsvis, säger Mats Granberg, utredare på Socialstyrelsen.

Klarar inte maxtiderna

Nästan alla landsting har satt upp egna gränser för hur länge en patient maximalt ska behöva vistas på en akutmottagning, vanligtvis fyra timmar. Men inget landsting har klarat att leva upp till målen. Mellan 15 och 44 procent av besöken överskrider tidsgränsen 4 timmar. Jämförelser med en tidigare mätning från 2010 tyder även på att väntetiderna generellt blivit något längre.

Problem med joursystem och läkarbemanning, överbeläggningar på sjukhusens vårdavdelningar och stor tillströmning av patienter med lindriga åkommor – det är de vanligaste orsakerna bakom långa väntetider enligt landstingen själva.

Snabbspår

– Det ständigt ökande antalet patienter kan också vara del i förklaringen. Ett högt tryck på akuten kan signalera brister i andra delar av vårdsystemet. Ett sätt att minska trycket kan vara att se över om patienterna verkligen får den hjälp de behöver från exempelvis vårdcentralerna eller äldreomsorgen, säger Marianne Hanning, utredare på Socialstyrelsen.

Utvärderingen visar också att patienter över 80 år i snitt vistas ungefär 20 minuter längre än andra åldersgrupper på akuten.

– De äldre bedöms av läkare tidigare än andra men blir kvar på akuterna längst, trots att de flesta sen ändå måste läggas in på sjukhuset för fortsatt vård. En fjärdedel av akutmottagningarna har på senare år infört snabbspår för de mest sjuka äldre så att de direkt kan slussas till rätt plats inom vården. Fler sjukhus borde följa deras exempel, säger Mats Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om