Kraftig ökning av elever med självmordstankar

103 av de 1 161 elever som svarat på enkäten Personligt uppger att de varit så deprimerade att de funderat på att ta sitt liv. Antalet elever med självmordstankar har ökat med 65 procent och det är tjejerna som mår sämst.

Nära 10 procent av de elever som svarat på enkäten Personligt, har funderat på att ta sitt liv.

Nära 10 procent av de elever som svarat på enkäten Personligt, har funderat på att ta sitt liv.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

PITEÅ2015-02-20 08:31

Sedan 2008 genomförs årligen undersökningen Personligt, som riktar sig till elever i årskurs 7, 9 och andra året på gymnasiet. 2014 genomfördes enkäten för tolfte gången. 2013 års resultat var det bästa någonsin medan den senaste enkäten visar på en försämring vad gäller ungas välmående. "Ett resultat som för många frågor är tillbaka på 2012 års nivå och i några fall även sämre", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Tufft samhälle

Av de som besvarat enkäten är det 391 elever som har känt sig deppiga under en längre period det senaste året. Det är en ökning med sju procentenheter jämfört med 2013. Av dessa är det alltså 103 personer som uppger att de varit så deprimerade att de funderat på att ta sitt liv under den senaste tolvmånadersperioden.

– Det är djupt tragiskt och jag blir bekymrad. Varje ung människa som mår dåligt är en för mycket. Tyvärr är dagens samhälle tufft och hårt där det ställs stora krav både i skolan och på fritiden. Det är tufft att vara ung, säger kommunalrådet Helena Stenberg.

Hjälpinsatser

Hur jobbar kommunen med unga som mår dåligt?

– Vi har i många år jobbat med stöd och hjälpinsatser för unga. Det handlar bland annat om att de unga ska veta vart de ska vända sig för att få hjälp med sina problem. Vi jobbar mycket inom skolhälsan och med personal som har insikt i de här frågorna. Det jobbas också mycket inom projektet "Ungsam" vars syfte är att unga i Piteå ska hitta sin väg till ett självständigt liv med egen försörjning och deltagande i samhällsbyggandet. Vi inom majoritetspartierna i kommunen har också beslutat att titta ytterligare på de här frågorna och se över vad mer vi kan göra, säger Helena Stenberg.

Färre skolkar

På den positiva sidan visar rapporten att 82 procent av eleverna aldrig har provat att skolka, vilket är det bästa resultatet sedan undersökningen startade. Fler elever än tidigare äter lunch på skolan alla skoldagar.

Den positiva trenden att allt färre elever snattar eller klottrar fortsätter också.

– Det är många som svarat på enkäten i år och resultatet visar på både glädjeämnen och utmaningar. Jag gläds åt att färre skolkar, att fler är föreningsaktiva och att fler vet hur de kan vara med och påverka samhället. Men att många unga tjejer mår dåligt och att fler upplever att de blivit kränkta, det är tendenser vi måste jobba intensivt med, säger Helena Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om