– Och det är svårt att höja ambitionen att hjälpa henne när socialförvaltningen redovisar underskott med 20 miljoner kronor, säger socialnämndens vice ordförande Tommy Caesar, också ledamot i kommunens handikappråd.
Han säger att frågan om huruvida funktionshindrade ska ha möjlighet att ta med sitt elfordon i bussen har diskuterats i socialnämnden, men det har inte lett till något förslag på förändring.
– Och det pågår inget arbete med att förändra riktlinjerna, säger socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson.
Tydliga riktlinjer
Både hon och Tommy Ceasar pekar på att riktlinjerna i färdtjänstlagen är tydliga. Den som har funktionshinder som gör det omöjligt att själv flytta på sig från elfordonet till ett säte får ta med sig elfordonet i handikappbussen. Idén med handikappbussen är att de med vanlig rullstol ska parkera den i bussen, och sedan sätta sig på ett vanligt säte.
– Samtidigt har vi sett en ökad förskrivning av elskotrar och det har skapat problem. De bussar vi upphandlar är inte byggda för att ta den typen av fordon, och en elskoter kan du ju inte ta i en vanlig taxi. Där gäller regeln att den funktionshindrade får ta med sig den last som är nödvändig, säger Agnetha Eriksson.
Knasig situation
Hon pekar på att ska kommunen ge en funktionshindrad som Paula Lundmark möjlighet till färdtjänst måste det upphandlas andra slags fordon, och det är inte aktuellt.
Både Agnetha Eriksson och Tommy Caesar erkänner att Paula Lundmark hamnat i en knasig situation och att riktlinjerna kring lagen inte hängt med den tekniska utvecklingen.
– Elskotern har blivit ett fordon som hamnat mitt emellan i systemet och det ställer till bekymmer, säger socialnämndens ordförande.