Kostchefen medger bekymmersamt läge

Maria Stoltz är kostchef i Piteå kommun. Hon säger blankt nej till grötlunch på äldreboenden i Piteå. Men i skolorna har det införts och där ser Stoltz det som ett bra alternativ.

Kostchef Piteå kommun

Kostchef Piteå kommun

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-02-26 06:00
Det var förra hösten som Maria Stoltz sa bestämt nej till gröt som lunch inom äldreomsorgen i Piteå. Detta trots att vissa pensionärer ville ha det.
Några månader senare, den
3 februari år, infördes grötlunch regelbundet i skolan.
- Jag förstår att det kan verka som dubbla budskap, säger Stoltz.
Inget bra alternativ
Hon fortsätter:
- Inom äldreomsorgen är vi 100-procentigt ansvariga för maten, när det gäller skoleleverna är vi ansvariga för en tredjedel av deras dagliga intag. Dessutom är äldreomsorgen undantagen från besparingarna.
Är gröt en bra måltid för skolbarn som kanske även äter det till frukost?
- Gröt någon gång då och då är ett bra alternativ. Gröten serveras aldrig ensam, det finns alltid komplement som frukt och grönt.
Färre äter lunch
Statistik för 2008 - alltså innan menyn ändrades - visar att allt färre elever i årskurs 7, 9 och år 2 på gymnasiet äter lunch. Minskningen i fjol var fem procent. Det var nästan hälften av alla elever i årskurserna som inte åt lunch varje skoldag.
- Vår plan var att möta det med ytterligare ett matalternativ så att det skulle finnas tre maträtter att välja på varje dag.
Istället beslutade politikerna att försöka hålla nere matkostnaderna då pengarna inte räcker till på grund av ökade livsmedelspriser. En gång per vecka serveras därför antigen gröt eller soppa som enda alternativ. Lika ofta är det enbart en vegetarisk rätt på menyn.
Maria Stoltz medger att trenden med färre som äter skollunchen blir svår att vända.
- I dag är det bekymmersamt att få fler att äta.
"Stora bekymmer"
Kostchefen har hört att fler avstår skollunchen sedan menyn ändrades i januari.
- Det känns naturligtvis tråkigt att en del inte gillar maten. Men vi behövde på grund av kostnaden förändra vår meny och det brukar vara en inlärningsperiod innan eleverna lär sig att äta det som är nytt.
Vad hjälper det om maten är näringsrik om allt färre äter den?
- Det är vårt stora bekymmer - att färre äter maten.
Borde inte en annan strategi ha valts kostnaderna?
- I vårt läge var det här den enda vägen att gå. Vi har inte ekonomin för att justera situationen.
Är det maten eller inställningen till den som är problemet?
- Det enklaste vore att bara servera mjölrätter som palt, pannkaka och makaroner då vet vi att många äter. Men vi måste ha en bredd och balans i utbudet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om