Korvstoppning med fullspäckad finess

Det är ingen konst att stoppa korv. Det demonstrerade kocken Stefan Ökvist på köksscenen i tisdags. "Men det får inte vara för lite fett, då blir den väldigt torr".

Korvknyppel. "Det är som att virka", säger Stefan Ökvist när han knyter ihop korven.

Korvknyppel. "Det är som att virka", säger Stefan Ökvist när han knyter ihop korven.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-08-09 15:42

Stefan Ökvist snurrade i gång korvsprutan på Nolias kökscen, påhejad av konferencier Åsa Ivarsdotter. Ångbryggeriets delägare har en förkärlek för den avlånga köttstumpen och visade passionerat upp sina kunskaper för en intresserad publik.

– Jag tycker om allt från Bullens pilsnerkorv till korv med pilgrimsmusslor och röding, säger Stefan Ökvist.

Tisdagens lammkorv bestod av mald bringa och lägg. Färsen sprutades ut i en lammtarm som Stefan Ökvist sedan virkade ihop med en klassisk prinskorvsknytning.

– Första gångerna är det lite knivigt, men när man har gjort det ett tag går det bra. Det är egentligen ganska lätt att stoppa korv.

Behöver man någon speciell utrustning?

– Vi använder en korvspruta, men annars går det bra att trä tarmen på en spritspåse. Om du inte har tarm kan du forma massan i en plastfilm och köra den på låg temp i ugnen.

Enligt Stefan Ökvist är det viktigt att använda kött med hög kvalité i korvtillverkningen – och då menar han inte biff och oxfile.

– Det är lägg, sida och högrev som innehåller mycket bindväv och fett. Är det för lite späck i köttet blir korven väldigt torr. Det är viktigt att man maler sin korvmassa själv och inte köper färdig köttfärs. Det är inte så mycket bindmedel i den.

Lammkorven är populär på Stefan Ökvists restaurang och kocken tycker att korvintresset blir större och större.

– Alla tycker ju om korv och man kan smaksätta och använda vilket kött som helst. Även fisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om