Precis som ute i samhället råder nolltolerans mot droger i trafiken vid körskolorna. Alla har tester för alkohol, men när det gäller att kontrollera om en person är påverkad av droger är det svårare.
– Jag har flera gånger misstänkt att personer inte varit nyktra på grund av droger, säger Magdelen Lundmark Lindström, vid Roberts trafikskola.
Det här är ett problem och ett dilemma för körlärarna. För vad ska man göra? Det är ju väldigt svårt för lekmän att avgöra om en person är drogpåverkad eller inte.
– Jag kan fråga om de tagit något men det är ju ingen som erkänner. Det känns inte alls bra. När vi övningskör har jag ju dubbelkommando men det känns inte bra att veta att personen sen kommer att finnas ute i trafiken och vara narkotikapåverkad. Jag vill inte ha in dom i bilen.
Bara en gång har hon sagt nej till en elev då denne erkände morfinintag.
– Och en gång har jag avbrutit en lektion, men det var på grund av att personen höll på att somna vid ratten.
Hon vet inte om narkotikamissbruket blivit mer utbrett och därför nått även körskolorna eller om det beror på att lärarna fått mer kunskap.
– Det är troligt att fler slapp igenom förr på grund av att vi inte visste bättre. Nu går vi hela tiden utbildningar.
Magdelen önskar någon form av kvalitetssäkring.
– Vi kan ju inte vara narkotikapoliser.
En gång frågade hon en polis om de inte kunde stoppa hennes bil och göra en kontroll eftersom hon misstänkte narkotikaintag.
– Men sådana resurser har inte polisen. Det är ju svårt att veta just var övningskörningsbilen befinner sig.
Piteå Trafikskola och Körskolan tycker inte att de har problem med narkotikapåverkade elever. Visst händer det, men det är sällan.
Vid Trafikskolan var det en person som de fick avvisa då denne var tydligt påverkade, men det var flera år sedan.
– Jag skulle välkomna några riktlinjer från Sveriges Trafikskolors Riksförbund. Om det är möjligt att kunna köpa in utrustning för att få topsa misstänkta elever, säger Lotta Hedström, ägare av Körskolan i Piteå.
Men att problemet finns är tydligt då ett pilotprojekt i Västerbotten genomfördes 2011 med ett drogtestsystem. I dag finns relativt enkla salivtester som gör att man får svar inom fem minuter.