Kompetensbrist sinkar vindkraften
Vindkraften växer snabbt i Sverige. Så snabbt att det råder kompetensbrist. Nu tvingas nya vindkraftverk gå på halvfart för att det saknas vindkraftstekniker.
Det råder brist på vindkraftstekniker i Sverige. Därför kan inte alla vindkraftverk gå för fullt. (Arkivbild)
Foto: Robert Lundberg
Redan nu sker en snabb tillväxt och det skapar problem. Det finns för få vindkraftstekniker.
- Det är svårt för företagen att hitta personal med rätt kompetens. Som det är nu måste man lära upp personalen och problemet är att det är för många som måste gå den vägen, säger Fredrik Lindahl, ordförande i Svensk vindkraftförening.
När nya vindkraftverk startas ska de godkännas via en besiktning. Ofta finns anmärkningar som måste åtgärdas.
- Det kan ta en väldigt lång tid innan felen åtgärdas. Men om det fanns bättre kvalité och kompetens på marknaden så skulle vindkraftverken komma igång för fullt snabbare. Problemet nu är att många inte går för full drift utan på halvfart i väntan på att lagas och godkännas. Det ger ekonomiska problem för kunderna.
I Markbygden planeras 1 101 vindkraftverk.
- De byggs över så lång tid så det kan gå bra. Men generellt tar det för lång tid att få vindkraftverken godkända då det inte finns kompetent personal, säger Fredrik Lindahl.
"Brist i branschen"
Enercon ska bygga vindkraftsparken i Markbygden. I början av 2009 hade företaget 35 personer som jobbade med service och underhåll. I dag är siffran 230. Men företaget är enligt Svenska vindkraftföreningen det som har störst problem att rekrytera folk.
- Jo det är svårt. Det råder allmän brist på arbetskraft i branschen. Det kommer att ta ett tag innan vi kommer ikapp eftersom utbildningar och annat ligger efter, säger Nicke Udén, servicechef för Enercon i Sverige.
-Många servicetekniker och mekaniker saknar tidigare erfarenhet från att jobba med vindkraft, säger Udén.
Då 1101 vindkraftverk i Markbygden har byggts krävs cirka 200 personer som jobbar med underhåll.
- Jag är övertygad om att vi kommer att klara av den rekryteringen, men alla kanske vi inte kan hitta lokalt, säger Nicke Udén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!