Kommunens erbjudande till all personal: Jobba inom vården

Kommunalt anställda i Piteå erbjuds arbeta inom vården i stället för på sina ordinarie arbetsplatser för att minska personalbristen.

Erbjudandet till alla anställda på kommunen ska hjälpa sommarens personalbrist inom vården. (Arkivbild)

Erbjudandet till alla anställda på kommunen ska hjälpa sommarens personalbrist inom vården. (Arkivbild)

Foto: Johanna Sandgren

Piteå2025-05-26 18:30
  • Kommunen i Piteå erbjuder sina anställda att arbeta inom vården under sommaren för att minska personalbristen.
  • Behovet av sommarvikarierande vårdpersonal ligger normalt på 230-250 anställda, och i år behövs 235 för hela vård och omsorgen.
  • Anställda som väljer att arbeta inom vården under sommaren i stället för att ta semester kommer att få samma ersättning som ordinarie vårdbiträden.

I mitten av maj fanns ett behov av att rekrytera 130 vikarierande vårdbiträden för att klara sommaren.

– Vi har fortfarande ett behov av vikarierande vårdpersonal, men under den senaste veckan har vi kommit i mål med en del rekryteringar. Behovet är inte längre på 130 personer utan på runt 60 och vi har fortfarande 65 kandidater under pågående hantering, säger Sofia Stenman, enhetschef för socialtjänstens bemannings- och planeringsenhet.

Hon förklarar att det normala behovet av sommarvikarierande vårdpersonal ligger på 230–250 anställda och i år var behovet 235 för hela vård och omsorgen. I nuläget har 140 anställts via bemanningsenheten.

För att lösa de sista platserna har kommunen gått ut med ett erbjudande till tillsvidareanställda på kommunens alla förvaltningar: Gå in och arbeta som vårdbiträde under sommaren.

– I stället för att arbeta på sin ordinarie arbetsplats innebär erbjudandet att man jobbar på socialtjänsten.

Om man kliver in som vårdbiträde får man samma ersättning som kommunens ordinarie vårdbiträden och för personal som redan arbetar inom vården som väljer att flytta sin semester utanför sommarmånaderna (juni-augusti) erbjuds en bonus på 25 000 kronor om man flyttar tre veckor och 35 000 kronor vid flytt av fyra veckor.

– Vi kommer behöva fördela personalen så att alla vårdtagare får den vård som de har rätt till att få, säger Stenman.

Det är den anställdes chef som bestämmer om denne kan avstå sitt ordinarie arbete och den nya sommarpersonalen kommer få samma förutsättningar till utbildning som outbildad personal i vanliga fall.

– Det beror såklart på vilken bakgrund man kommer ifrån. En del kan ju komma från vården och det är främst dessa vi hoppas kunna tänka sig hjälpa till i sommar, säger Stenman.

I nuläget ses situationen över där det bedöms om socialtjänsten riskerar ha för få vikarier till sommaren. Inget är ännu bestämt vad gäller eventuella lösningar. 

– Vi håller nu på och titta över ifall vi hamnar i det läget och i vilken ordning vi i så fall behöver prioritera och förbereda, säger Roger Burman, avdelningschef för verksamhetsstöd.

Om socialtjänsten hamnar i den situationen ser Burman omplanering av arbetsuppgifter och förflyttningar av personal inom eller mellan olika verksamheter som eventuella lösningar.

– Det är de sakerna vi tittar på vad gäller lösningar, samt när vi kan göra dem, om det är lämpligt och i så fall i vilken ordning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!