I den första delen som handlar om överprövning av upphandlingen avvisar förvaltningsrätten Byggmästarna Lundgrens ansökan om överprövning av upphandlingen. Skälet för detta är att ansökan kom in försent.
"Förvaltningsrätten är därför förhindrad att pröva vad bolaget anfört om brister i upphandlingens förfrågningsunderlag".
Ogiltigt avtal
Men när det gäller överprövning av själva avtalets giltighet resonerar förvaltningsrätten annorlunda och förklarar att det är ogiltigt. Rent praktiskt får inte detta några direkta konsekvenser eftersom BDX redan utfört entreprenadarbetena.
I Piteå kommuns ursprungliga upphandling omfattade entreprenaden betydligt mer än vad som till slut blev fallet. BDX tog hem totalentreprenaden mot en ersättning om 13 940 000 kronor. Problemet var att det förutom att innefatta kommunens åtagande även gällde den del som det privata däcktestföretaget Darkathlon borde bekosta.
För stor avvikelse
När detta blev känt så ändrade kommunen sig och nu handlade entreprenaden om 6 542 000 kronor i kostnad för kommunen. Jobbet gick till BDX utan att någon annan entreprenad fick möjlighet att lämna in anbud. Piteå kommun annonserade nämligen aldrig att det nu handlade om ett halverat uppdrag.
Något som strider mot lagen om offentlig upphandling och förvaltningsrätten slår fast att det är att betrakta som en otillåten direktupphandling och domen är att avtalet mellan Piteå kommun och BDX är ogiltigt.
– Det är uppenbart att det blev för stor avvikelse från det ursprungliga förfrågningsunderlaget, säger Mats Berg.
Tidsaspekten
Här skulle man kunna hävda att kommunchefen Mats Berg och inköpschefen Östen Granberg borde ha insett att det nya avtalet stred mot lagen, men trots detta gick alltså kommunen vidare och lät BDX få jobbet.
– Vi får dra lärdom av förvaltningsrättens dom. Avvikelsen blev för stor, men vi valde ändå att gå vidare, säger Mats Berg.
Varför det?
– Tidsaspekten. Vi måste bli färdiga innan den kommande SM-veckan, säger Berg.