Kommunen samverkar om energilösningar

En av de framtida energilösningarna finns i Uleåborg på andra sidan Bottenviken där husägare byggt gemensam anläggning som gör elva hus självförsörjande på el och värme, och energi var temat när föreningen Bottenviksbågen möttes till forum och årsmöte på fredagen.

Idag genomfördes årsmöte och forum med Bottenviksbågen med deltagande av bland annat stadsdirektör  Matti Pennänen från Uleåborg och föreningens ordförande Karl Petersén, Luleå.

Idag genomfördes årsmöte och forum med Bottenviksbågen med deltagande av bland annat stadsdirektör Matti Pennänen från Uleåborg och föreningens ordförande Karl Petersén, Luleå.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2012-05-05 04:44

I år fyller Bottenviksbågen tio år. En förening med tolv kommuner, från Skellefteå på svenska sidan till Uleåborg på finska sidan, där syftet är att stärka samverkan kring områden som företagande, forskning, utbildning och energi.

Det senare stod i fokus vid föreningens årsmöte på Furunäset på fredagen, där Sverige har en del att lära av Finland när det gäller att hitta lokala energilösningar. I Uleåborg har en grupp husägare gjort sig fria från dyra energibolag genom att bygga en helt egen anläggning som förser husen med el och värme.

En lösning där grundkonceptet är eldning med flis som i sin tur ger energi till el och värme till elva hus anslutna till ett lokalt fjärrvärmenät, en modell som liknar den anläggning som byggts i Hortlax, om än den är i större format.

Kostnaden för att ingå i det lokala nätet handlar om cirka 150 000 kronor per hus, en lösning som tilltalar Piteås kommunalråd Peter Roslund, även om det skulle rycka undan en del av underlaget för kommunägda Piteenergi.

- Lokala verk kan vara en lösning för områden längre bort, men det kommer alltid att finnas behov av ett spektra av energilösningar, säger Peter Roslund.

Piteå berömt
Matti Pennänen sade också till PT att Finland har en del att lära av svenska lösningar där det inte var någon tillfällighet att årsmötet lades i Piteå, smått berömt för sin forskning och utveckling av miljövänliga bränslen.

Sverige har också nått betydligt längre i vindkraftsutbyggnad jämfört med Finland som fortsätter satsa på kärnkraft.

Riksdagsledamoten Karin Åström (S) pekade i går på vikten av att satsningen på förnybar energi fortsätter, men hon gav inget besked om en eventuell framtida s-regering vill straffbeskatta vinster när exempelvis vindkraftsföreningar säljer överskottsel.

- Det är en fråga vi ser över, sade Karin Åström till PT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om