- Det är pinsamt för att inte säga dåligt, sade Britt Fäldt (V) om den budgetprocess som skjuts en månad framåt. Det handlar bland annat om att nämnderna och styrelserna får 24,2 miljoner kronor mer att röra sig med och att skatten 22.03 kronor ska vara oförändrad.
- Man får tycka vad man vill om varför det blivit som det blivit men nu måste vi skjuta upp beslutet i väntan på att förhandlingarna blir klara, sade kommunalrådet Peter Roslund (S), som när han skulle föredra budgeten yrkade på återremiss.
Med s-majoritet i fullmäktige räknade nog därmed varken ledamöter eller åhörare med någon längre debatt, men icke.
Efter yrkandet följde en dryg timmes lång debatt som kretsade kring skattesänkningar eller skattehöjningar, trots att det inte finns något förslag i Piteå om att höja skatten.
- Vi debatterade en ickefråga. Det blev politisk retorik, summerade Britt Fäldt efter att ordföranden Lars-Olof Pettersson kunde klubba igenom återremissen med orden:
- Vi har haft en lång debatt i full enighet.
Knyckt utrymmet
Den inleddes dock av Lage Hortlund (M) som pekade på att det är bra att Piteå kommun inte höjer skatten eftersom landstinget gjort det, med en krona. Med det har så att säga Kent Ögren knyckt utrymmet för skattehöjningar.
- Landstinget får in 420 miljoner, men hänger ändå på gärsgårn´, sade Hortlund, som pekade på att när Malmö sänkte skatten resulterade det i budgetöverskott.
- Vi har inte höjt skatten de senaste 30 åren men framför mig ser jag att alla kommuner måste höja eftersom den borgerliga regeringen vältrar över alltmer på kommunerna, sade Peter Roslund, som pekade på att Norrbotten är trots allt ingen högskatteregion.
Lars U Granberg (S) sade att moderaterna aldrig har förstått att skatter är verktyg för fördelningspolitik, medan Lage Hortlund hävdade att det är det regeringen just gjort, fördelat så att låg och medelinkomsttagare fått mer pengar i plånboken. Maj-Britt Lindström (S) vände sig till gårdagens talrika ungdomspublik och sade att hon kan mycket väl tänka sig att höja skatten i Piteå om det motverkar ungdomsarbetslöshet.
Det drog ned applåder och det fick Majvor Sjölund (C) att ta till metaforen:
- När jag hör jublet och applåderna får jag samma känslor som när tv visade hur folk jublade över Kadaffis död.
Det fick hon senare äta upp som ett osmakligt inlägg i den debatt som tog slut till slut. Utan att ändra på det Roslund yrkade på en timme tidigare:
Återrremiss