Kommunen kräver förändringar

Räddningschefen Torbjörn Johansson har fört en dialog med sotaren efter kritiken. Parterna har kommit överens om ett antal förändringar.

Urklipp från avtalet mellan kommunen och Sotarn i Piteå AB.

Urklipp från avtalet mellan kommunen och Sotarn i Piteå AB.

Foto: Piteå kommun

Piteå2019-01-09 18:10

Kommunstyrelsen är ytterst ansvarig för sotningen i Piteå och räddningschefen Torbjörn Johansson är den tjänsteman som handlägger frågorna. Enligt honom har sotarens tillvägagångssätt på Mjoön inte fått några konsekvenser för fastighetsägarna.

– Har man inte uppmärksammat denna lapp så har man fått höra av sig och hitta en ny tid. Vi har försökt hantera det på bästa sätt, och jag tycker att det är hanterat, säger han.

Från och med nu ska alla aviseringar skickas hem till bostadsadressen.

– Det är en sak vi har diskuterat. Långt tillbaka beskrevs det här (lapp vid stugan) som det bästa sättet och det har funnits ett muntligt löfte från räddningsnämnden, som inte finns länge, att det går bra. Men där har vi kommit överens om att det blir en ändring, säger Torbjörn Johansson.

I aviseringen skriver sotaren att tiden inte går att ändra.

– Det är också något vi har diskuterat och det kommer att ändras. Man kan ändra tid. Entreprenören ska förtydliga det på ett bättre sätt så att det stämmer överens med avtalet.

Det känns som att han har varit felaktig, inte otydlig?

– Vi har kommit överens om att han ska ändra texten, så är det.

Man försöker utföra brandskyddskontrollerna områdesvis för att minska transporten och kostnaderna.

– Därför budar man områdesvis, men har man inte möjlighet kan man meddela förhinder och kan få en annan tid. Det står också i avtalet.

Stugägarna kritiserar även grundavgiften. Men den är den samma i hela Piteå kommun.

– Det kallas inställelsetid. Den utgår från kommunallagens likställighetsprincip. Det innebär att om du har din fastighet granne med där sotaren utgår ifrån så får du betala lika mycket som om du hade bott i Gråträsk som är nio mil bort.

Kommunfullmäktige bestämmer taxan och den är olika för bostäder och fritidshus.

– Det är en avgift som är tidsbestämd för hela Piteå kommun. Tiden det tar att ta sig till fastigheten är baserad på en genomsnittlig tid i hela kommunen, säger Torbjörn Johansson.

Det spelar alltså ingen roll om det "bara tar tio minuter till oss".

– Du får faktiskt vara med och betala för fyra brandskyddskontroller uppe i Gråträsk som tar en hel dag, till exempel. Ska man ut på öarna tar det ännu längre tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!