Landstinget vill lägga över ansvaret för sina krisande naturbruksskolor till kommunerna. För Piteås del handlar det om att bli huvudman för Grans i Öjebyn, en verksamhet som går med elva miljoner kronor i underskott varje år.
– Vi tycker att utbildningen ska finnas kvar i länet om det är möjligt, men för att vi ska bli huvudman krävs att vi kan driva den utan underskott och att vi får ett samarbetsavtal med de andra kommunerna i länet, säger han.
Vad händer om utbildningen inte går att få ihop ekonomiskt?
– Då får landstinget fråga någon annan. Om det inte är någon som nappar kommer vi inte att kunna erbjuda det till våra elever. Vi kan inte med öppna ögon ta över något som landstinget påstår backar elva miljoner. De pengarna har vi inte.
Gymnasieöversyn
Enligt Peter Roslund håller barn- och utbildningsnämnden på med en översyn av gymnasieutbildningarna i Piteå. Den väntas vara klar i februari och först då kan kommunen lämna mer besked om Grans framtid.
– Förutom att det ska gå ihop ekonomiskt måste det passa in i övriga gymnasiestrukturen.
Hur skulle Piteå drabbas om Grans måste läggas ned?
– Vi har mycket jordbruk i kommunen så det blir ett minus att vi inte kan erbjuda utbildning om någon vill fördjupa sig i yrket. Dessutom finns det en hel del andra intressanta utbildningar som inte har med jordbruk att göra, hund, häst och annat. Sedan blir det en arbetsplats som försvinner också. Då vet jag inte om landstinget tänker fortsätta driva ett jordbruk med anställda eller om de kommer att sälja det.