Det handlar om att utse två personer inom dels äldreomsorgen, dels stöd- och omsorg som ska fungera som "första kontakt" eller "sluss" när anhöriga ringer till växeln eller går in via hemsidan för att få information om vilket stöd som finns att få för dem.
– Det finns massor av stöd och egentligen gör vi allt som man ska göra, men man vet inte hur man ska få rätt på det. Det är den där bryggan emellan som har fattats och som vi har fått kritik för från främst handikapporganisationerna. Det har varit ett problem, men det ska vi fixa nu, säger Agnetha Eriksson.
Under ett öppet möte med handikapporganisationerna framgick att anhöriga som i dagsläget ringer och frågar om anhörigstöd i växeln blir kopplad till en biståndshandläggare på äldreomsorgen som har telefontid 1,5 timme om dagen. Även vi webbsidan hänvisas de anhöriga dit. Något som inte fungerar.
Efter omorganisationen ska de anhöriga istället hamna direkt hos en person som kan ge dem information och "slussa dem vidare". Även på hemsidan samt i pappersform blir det en guide över anhörigstödet.
Också kritiska
Även de förtroendevalda revisorerna i Piteå kommun har granskat anhörigstödet inom Socialtjänstens ansvarsområde och har påpekat att denna "sluss" saknats.
Deras granskning visar också att anhörigstödet inte hanterats på ett ändamålsenligt sätt och den interna kontrollen på området är otillräcklig.
Revisorerna har därför rekommenderat Socialnämnden att utveckla anhörigstödet utifrån några prioriteringar. Bland annat vill man att nämnden ser över behovet av mål och riktlinjer gällande det stöd som ges till personer som vårdar eller stödjer närstående.
– Vi kommer att ta fram nya riktlinjer och de ska vara klara i maj, säger Agnetha Eriksson.