PT redogjorde i lördags om miljonrullningarna av skattemedel till Christer Nymans missbruksboende Sedan socialförvaltningen tecknade avtal med honom 1997 har Ankaret fått 4,5-5 miljoner kronor från kommunen och ytterligare 1,6 miljoner kronor i hyresintäkter från boende.
Avtalet fick löpa
Pengar som betalats ut utan att någon inom Piteå kommuns socialförvaltning ifrågasatte det, med undantag av 2002.
- Då hade vi en omförhandling eftersom huset var dåligt underhållet. Vi ville säga upp avtalet, men sedan Nyman renoverat ett av de fyra rummen fick avtalet löpa vidare, säger Gunbritt Johansson, dåvarande chef för individ och familjeomsorgen.
Med då gjorde sig Piteå kommun skyldig till brott emot lagen om offentlig upphandling (LOU). Hade den följt den hade verksamheten omprövats/konkurrensutsatts 2006, men det gjordes aldrig. Enligt LOU ska en upphandling konkurrensutsättas vart fjärde år.
Till saken hör också att en förvaltning har delegation att besluta om inköp upp till 287 000 kronor per år. Inköp över det måste beslutas av kommunstyrelsen. Socialnämndens köp av missbruksboendet låg långt över det.
Gunbritt Johansson säger till PT att "när vi skrev avtalet med Nyman fanns inte lagen om offentlig upphandling".
Det är ett oriktigt påstående.
Brott mot LOU
- Lagen kom 1994, säger Piteå kommuns upphandlingschef Östen Granberg, som kontrollerar hur socialförvaltningens avtal med Ankaret syddes ihop.
- Upphandlingsenheten hade ingenting med det att göra. Det finns en rekommendation att upphandlingarna ska gå genom oss, men så skedde inte i det här fallet, säger Östen Granberg, som bekräftar att det var fel att låta avtalet rulla utan att pröva det enligt LOU.
- Så är det. Men vi kan inte agera polis emot de övriga förvaltningarna..
Tommy Ceasar är vice ordförande i socialnämnden. Han försvarar utgiften till Ankaret och jämför med kostnaden vid Strandgården i Luleå.
- Där kostar en plats per dygn 700 kronor. Ankaret kostar 80, säger Tommy Ceasar, som bekräftar att nu ska dock avtalet med Nyman ses över och där handlar det inte så mycket om att ompröva kostnaden, utan om missbruksvården ska vara kvar vid Ankaret.
- 360 000 per år är inte oskäligt. Men vi ska återkomma med förslag till nämnden i november. Det är viktigt att detta sker skyndsamt.
Gunbritt Johansson tillägger också varför avtalet fick rulla på emot Ankaret.
- Vi hade inte så många alternativ. Hade allmännyttan tagit emot de boende hade inte det här problemet funnits, säger hon.