Hur upptagningsområdet för skolor i Piteå kommun ska se ut beslutas inför varje läsår utifrån en avstämning över hur skolan ligger och hur många elever som bor i det aktuella området. För norra området har gränsdragningen sett likadan ut i många år och det är Lena Engström, för- och grundskolechef i norra området, som är ansvarig.
I det här fallet går gränsen strax bortanför flickans folkbokföringsadress och hon hör till området för Björklundaskolan. Men nu visar det sig att Piteå kommun från början felaktigt placerat flickan i Kullenskolan trots den aktuella gränsdragningen.
– När vi började granska ärendet ordentligt upptäckte vi att eleven felaktigt har blivit placerad på Kulleskolan av huvudmannen och att det inte varit föräldrarna som valt skola. Då har eleven rätt till skolskjuts om alla andra krav uppfylls och de gör det, säger Lena Engström.
Kommenterar inte
Men varför det blivit fel vill hon inte gå in på.
– Det kan finnas olika hypoteser varför det blivit fel, men det vill jag inte spekulera i. Det viktiga i detta är att eleven får gå på den skola som eleven trivs i och att föräldrarna är nöjda. Vi har gjort rätt även om det blev fel i början, säger hon.
Med anledning av det här ska området ses över.
– Vi kommer att göra en översyn av upptagningsområdet i början av nästa år, men det är inte säkert att det ger en anledning att göra en förändring, säger Lena Engström.
Fria val
Som vårdnadshavare är det ett fritt val att välja skola, men det kan innebära att de tappar skolskjutsen om det inte är en placeringsskola. Skolskjuts kan ges i form av buss eller taxi.
– Det är viktigt att man som förälder är medveten om att ens fria val kan medföra att man inte har rätt till skolskjuts. Om vårdnadshavaren väljer en annan skola än placeringsskolan och skolskjutsen blir dyrare till den kan det innebära att man tappar skolskjutsen, förklarar Lars Lundberg, skolskjutshandläggare.