I oktober förra året fick regeringens särskilda utredare, klimatsamordnaren Lise Nordin, i uppdrag av att undersöka förutsättningarna att ta bort bestämmelsen om det kommunala vetot och ge förslag på hur man kan göra miljöprövningen av vindkraftsanläggningar mer rättssäker. I uppdraget ingick även att utreda hur det kommunala inflytandet kan tillgodoses på annat sätt.
Utredningen presenterades 21 juni i år och under tisdagen gästade Lise Nordin SNS för att diskutera utredningen med bland andra Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S). Bland förslagen finns bland annat att kommunerna får säga sitt i ett tidigt skede och sedan inte ändra sig samt att kommunernas översiktsplaner ska väga tyngre.
– I grunden tycker vi att utredningen har landat i ett väl avvägt förslag. Redan innan utredningen tillsattes pratade vi i de här termerna, säger Anders Lundkvist.
Kommunledningarna i Sverige hamnar i en väldigt avgörande roll när det gäller vindkraftsetableringar, hävdar Lundkvist.
– Det gäller att balansera alla de intressen som finns. Medborgarna visavi exploatörerna givetvis, men det finns fler. Vår vindkraftpark upptar 15 procent av kommunens yta och det innebär en stor påverkan på rennäringen. Kommunen är det demokratiska organ som finns närmast de här intressenterna. Det vi måste beakta är den omställning som är absolut nödvändig i ett fossilfritt samhälle – och som brådskar.
Milan Kolar, chef för vindenergi på SCA, deltog också i mötet. Han benämnde rennäringen som veto nummer två i processen.
– När det gäller vindkraftsetableringar så vet vi att domstolarna alltid dömer till fördel för rennäringen, så det gäller att få med sig dem.
Anders Lundkvist hyllade i sin tur dialogen med Östra Kikkejaure sameby.
– De säger ungefär så här: "Om vi får välja så hade vindkraftparken aldrig byggts, det hade varit det bästa för oss. Men vi har också barn och inser också behovet av att ställa om samhället". Det är det här man måste förstå. Ett formellt ramverk som utredningen föreslår är ett viktigt verktyg, men sedan är det den dagliga täta dialogen i varje litet steg under resans gång som är mest avgörande för om ett projekt ska vara framgångsrikt.
Utredningen är skickad på remiss och 5 november är sista dagen att svara på remissen. Enligt Lise Nordin finns det sedan möjlighet för regeringen att komma med en proposition redan innan valet.