Landsbygdspolitiska rådet i Piteå kommun har utsett Koler till Årets by 2014 och förutom äran får vinnarna 15 000 kronor och blir kandidat till Årets by i Norrbotten.
”Genom att målmedvetet tillvarata engagemang, kunskap och kreativitet i arbetet för sin bys utveckling har Koler väl kvalificerat sig till utmärkelsen Årets By 2014. Byn har sett potentialen i vindkraftsutbyggnaden, fångat tillfället och skapat möjligheter till företagande, turism och service i byn till nytta för både boende och besökare", skriver Piteå kommun i ett pressmeddelande.
Befolkningsminskning
Stationssamhället har tömts på folk under åren och vindkraftparken i Markbygden gav invånarna framtidstro. Bland annat byggde Kolers intresseförening om den nedlagda skolan till ett ”Vindens Hus” för att erbjuda lokaler under vindkraftetableringen.
– Jag tror att Koler hade dött ut om det här inte hade hänt. Det ger ändå lite hopp åt de små entreprenörer som finns och eventuellt får in någon krona av vindkraften och folket som rörs här, säger Stefan Renberg, ordförande i Kolers intresseförening, som är glad över utmärkelsen Årets by.
Bredbandsbidrag
De tolv verken på Dragaliden har sedan starten 2010 genererat cirka 400 000 kronor i bygdemedel till området. En fjärdedel har avsatts för att boende ska kunna ansluta sina fastigheter till bredbandsnätet.
– Ett fungerande bredband ger större möjligheter att jobba på distans och det kan locka någon att flytta upp, säger Stefan Renberg.
"Viss besvikelse"
Men förhoppningarna om inflyttning har ännu inte infriats och de lokala arbetstillfällen som vindkraften skapat är sparsamma. Enligt Stefan Renberg hade byn förväntat sig mer än vad som hittills skett.
– Det lät så när de presenterade det från början. Det skulle bli fruktansvärt mycket ruljans och de skulle nyttja både lokaler, hus och allt möjligt. Det blev inte riktigt så och det finns en viss besvikelse för att både Svevind och Enercon drog på för hårt.