Köerna till kvinnosjukvården har kapats

KVINNOVÅRD. Köerna till kvinnosjukvården i Piteå har minskat dramatiskt. Tack vare en enträgen bearbetning av väntelistorna har vårdgarantin kunnat uppfyllas.

Piteå2006-02-13 00:00
Köerna till kvinnosjukvården längs Norrbottenskusten har varit långa. För drygt två år sedan stod mellan 800 och 900 patienter i kö för att komma till återbesök och behandlingar. I dag får alla komma inom de stipulerade tre månaderna som vårdgarantin kräver. Akuta åkommor prioriteras ännu snabbare.

- Det är fantastiskt att vi fått bort köerna, säger Beatrice Lindell, överläkare vid kvinnokliniken i Piteå.

Taktiken har varit att ta kontakt med alla i kön - de flesta via brev - för att få veta om de fortfarande är aktuella för behandling. De som behöver har fått höra av sig.

Åker hem samma dag

- Det ser jättebra ut och det är enormt roligt, säger Anna Pohjanen, kvinnosjukvårdens verksamhetschef i Piteå, Sunderbyn och Kalix. Vi har jobbat intensivt med våra köer vid kusten sedan hösten 2004. I dag finns de i princip inte längre.

Bättre rutiner och strukturer gör att vissa operationer kan planeras in redan vid mottagningsbesöket.

I Piteå opereras framfall och inkontinens. Inga vårdplatser finns kvar, patienten lokalbedövas och får åka hem samma dag.

Piteåkliniken är en av de första i landet som behandlar framfallspatienter på det sättet och resultatet har varit gott.

Den första kontakten med primärvården kan däremot vara ett hinder för patienten. Det är dit man vanligtvis ska söka sig först med sina gynekologiska besvär.

- Det handlar om primärvårdens tillgänglighet, säger Pohjanen. Men har man ett akut gynekologiskt ärende får man alltid komma till oss. Vi har dagjourstider varje dag.

Vårdcentralen tagit över

- Det har visat sig att många stod på väntelistorna utan att behovet fanns, säger Beatrice Lindell. Vårdcentralerna har också tagit över många patienter, till exempel alla klimakteriekontroller.

I dag finns tre läkare på 2,5 tjänster vid mottagningen i Piteå och det finns ett utbyte av läkare mellan kliniken i Piteå och Sunderbyn.

I dagsläget är patienter inbokade i två månader framåt. För inte så länge sedan var väntetiden minst den dubbla.

- Det är skönt även för oss att slippa stressen som uppstår när man vet att köerna är långa, säger Lindell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om