Klimatmål i sikte när radonet mäts

Piteå kommun har förhöjda radonvärden i vissa av sina bostäder, bland annat i Svensbyn. Nu vidtas åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Miljöinspektör. Lisa Sandström, miljöinspektör på Piteå kommun. (Arkivbild)

Miljöinspektör. Lisa Sandström, miljöinspektör på Piteå kommun. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2016-11-28 19:30

För ett år sedan gick kommunens miljö- och hälsoskydd ut med en uppmaning till kommunens alla fastighetsägare att mäta radonhalten i sina bostäder. Bakgrunden till uppmaningen är att nå regeringens nationella miljömål för 2020. I miljömålet ingår bland annat att radonvärdet i en bostad ska understiga Socialstyrelsen angivna riktvärde om 200 Bq/m3 inomhus (Becquerel per kubikmeter).

För att värdena av ska bli korrekta, bör mätningen ske mellan 1 oktober och 30 april. (En tid då man normalt inte vädrar så mycket).

Sedan uppmaningen gick ut har vissa av kommunens cirka 100 fastighetsägare hörsammat uppmaningen och utfört mätningar. Sammanlagt 80 av de hittills kontrollerade fastigheterna har godkända värden.

Många fastigheter som kontrollerats har dock konstaterats ha för höga radonvärden och åtgärder krävs. Förhöjda radonvärden har bland annat konstaterats i Blåsmark, Hemmingsmark, Jävre, Norrfjärden, Norrfjärden, Sjulsmark, på Storgatan, Lillbrogatan och på Durrnäs i Piteå.

Pitebo som är den största fastighetsägaren i kommunen har inte börjat med sina mätningar. Se artikel intill.

Några av de fastigheterna med förhöjda värden ligger på Funtstigen i Svensbyn och fastighetsägare är Piteå kommun.

Lisa Sandström, miljöinspektör på Piteå kommun, bekräftar att de flesta av lägenheterna där har förhöjda värden.

– Det gjordes mätningar i januari till april i år och de dosorna skickades för analys, där man fick fram ett årsmedelvärde, som låg över riktvärdet.

Varför är värdena höga?

– Det vet man inte. Radon är en gas som oftast kommer från marken. Om ett hus står på en platta som ligger direkt på marken så är riskerna för radon högre. Så ser det ut i Svensbyn. Har man en krypgrund under huset så kan eventuellt radon i marken ventilleras bort. Radon kan också komma in i ett hus via genomgående rör, eller från vattnet. Det är sådant man får utreda.

Vad gör man för åtgärder?

– Det första man brukar göra är att sätta in mer ventilation. Räcker inte det får man gå vidare

Hur farligt är radon?

– Radon är lite lurigt. Det luktar ingenting och ger inte några direkta symptom men om man utsätts för radon under lång tid, så kan det leda till lungcancer.

Varför har inte hyresgästerna informerats om de höga värdena?

– Det finns inget informationsansvar från fastighetsägarhåll.

Är inte det konstigt?

– Det finns ju inga akuta faror med att vistas i ett hus med höga radonvärden.

Radon

Radon är ett grundämne. Det är en osynlig och luktfri radioaktiv ädelgas.

Radongasen i sig är inte farlig, men då den sönderfaller avges skadlig joniserande strålning. Det är dessa så kallade "radondöttrar" som får störst konsekvenser för hälsan.

Radon finns i praktiken i all jord under marken. I gruvor, bergrum och äldre källare är därför halterna vanligtvis höga.

Gränsvärdet är 200 Bq/kubik i bostadshus i Sverige, rekommendation från WHO är en gräns på 100 Bq/kubik (Becquerel per kubikmeter).

Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att 400 – 500 svenskar varje år får lungcancer på grund av radon i inomhusmiljön, av de drabbade är 90 procent rökare. Det tar minst 15 år att utveckla sjukdomen.

Riksdagen har satt upp ett miljömål att radonhalten i alla bostäder år 2020 ska vara lägre än 200 Bq/m3

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om