Problemet med att god och ätbar mat slängs i onödan dras vi med i hela landet. Flera offentliga kök i Sverige har kommit på idén med att sälja överbliven mat de senaste åren genom konceptet Klimatlådan.
Förra veckan beslutade Fastighets- och servicenämnden i Piteå att prova på Klimatlådan på Strömbackaskolan. Det är så kallat serveringssvinn som kommunens medarbetare, lärare och elever från och med årsskiftet har möjlighet att köpa i form av matlådor. Det handlar alltså om mat som blivit över och som inte går att ta hand om på annat sätt.
– Man har med sig en egen matlåda som motsvarar en portion och fyller den från buffén med den mat som är kvar. Det är tänkt att det går att göra det en kvart varje dag, säger Helena Lundberg, kostchef och fortsätter:
– Det går dock inte garantera att hela måltiden finns eftersom det inte fylls på efter sista serveringen för dagen.
Projektet med Klimatlådan påbörjas efter jullovet och pågår april ut och varje matlåda kommer att kosta 30 kronor. Därefter kommer en utvärdering att göras för att se hur det fallit ut. Om det blir en positiv respons kan konceptet utökas till förskolor och andra skolor.
Inför projektet har Helena Lundberg hört sig för med andra kommuner om tillvägagångssätt och utfall. Tre månader efter att Klimatlådan infördes i Avesta kommun hade exempelvis över 700 lådor sålts.
– Det är olika hur kommunerna valt att gå tillväga men alla jag pratat med är jättepositiva och tycker det fungerat bra. I Mora hade de börjat med grundskolan och sedan kopplat på förskoleköken, säger hon.
Eleven Albin Lyckander lovordar initiativet, men även om han säger sig älska skolans mat så är det tveksamt om han själv kommer att ha behov av Klimatlådor.
– Men det är inte bara jättesmart med Klimatlåda, det är helt otroligt. Jag har en kompis som bor ensam i en lägenhet som gör egna matlådor. Det blir toppen för såna som han.
Eleverna är medvetna om att det är mycket matsvinn. Amanda Lundgren, Alma Lindberg och Tuva Lakso tycker att initiativet är bra.
– Det är bara hoppas att matsvinnet minskar, det är en bra start iallafall, säger Tuva Lakso.
Gymnasiechef Britta Dahlén ställer sig positiv till projektet:
– Det är jättebra. Jag tror inte det blir någon jättestor kö men allt som gör att vi slänger mindre är positivt. Personal kan förslagsvis köpa med sig Klimatlåda som lunch för kommande dag.