Kläder blir isolering

Kupan får in tonvis med textilier varje vecka, men 75 procent kan inte återanvändas. Det bränns i värrmeverket i Boden. Nu vill Röda Korset skicka textilier till Holland där det omvandlas till isoleringsmaterial.

Kläder och tyger i enorma mängder. Tyvärr kan merparten, cirka 75 procent, inte säljas som second hand. Istället bränns det upp. Dåligt för miljön, anser Ulla-Britt Boström, men Röda Korset har redan ett samarbete med en holländsk stiftelse som specialiserat sig på att återvinna textilier.

Kläder och tyger i enorma mängder. Tyvärr kan merparten, cirka 75 procent, inte säljas som second hand. Istället bränns det upp. Dåligt för miljön, anser Ulla-Britt Boström, men Röda Korset har redan ett samarbete med en holländsk stiftelse som specialiserat sig på att återvinna textilier.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-10-19 14:29

Videon är inte längre tillgänglig

Kupan får in enorma mängder kläder och andra textilier varje vecka. Allt sorteras och det som är helt, rent och gångbart hamnar ute i butiken där kunderna kan fynda till överkomliga priser.

Problemet är att många Pitebor inte är så noga med vad de levererar till Kupan. Mycket är lump och trasor.

– Tyvärr är mycket trasigt och noppigt. Dessutom är mycket smutsigt och vi har inga resurser att tvätta rent, säger Ulla-Britt Boström, ordförande för Röda Korset i Piteå.

Hur mycket handlar det om?

– Det är 150–200 säckar som vi varje vecka kör till Bredviksberget. Sedan hamnar det i Boden, men det känns inte särskilt miljömässigt. Kläder innehåller mycket gifter och kemikalier.

Återvinna kläderna

Men det finns ett alternativ. Redan nu skickar Röda Korset från flera andra kommuner ratade textilier till olika depåer i landet, bland annat till Luleå. Därefter lastas textilierna på blomsterlastbilarna från Holland.

– Det är en otroligt bra lösning. Blomsterlastbilarna levererar blommor till Sverige, men sedan har de gått tomma tillbaka. Det kostar ingenting för Röda Korset och det bästa är att textilierna återanvänds, säger Ulla-Britt Boström.

Röda Korset har uppvaktat Piteå kommun i förhoppning om att kommunen ska stå för transporten till Luleå.

– I dag kör de ju textilierna till Boden och det är närmare till Luleå, säger Boström.

Inget beslut

Åsa Wikman, avdelningschef på Samhällsplanering, säger att det här är en fråga som kommunen tittar på.

– Vi har förstått att det är stora mängder och i grunden är det en viktig miljöfråga. Vi ska se om vi kan samordna transporterna till Luleå, men det är främst en fråga för Pireva, säger Åsa Wikman.

Kjell Lundholm, affärsområdeschef för avfall & återvinning på kommunbolaget Pireva, har tidigare fått idén presenterad, men sedan har han inte hört något mer.

– Tanken är helt rätt, men vi behöver konkreta uppgifter. Jag kan heller inte i nuläget säga om det i så fall är vi eller kommunen som ska ta ansvar.

Får betalt

Röda Korset i Piteå får fem kronor per säck av Röda Korset centralt som i sin tur får betalt för textilierna som skickas till stiftelsen KICI i Holland.

KICI arbetar med humanitärt arbete på ungefär samma sätt som Röda Korset. KICI är ett privat initiativ utan vinstmålsättning som specialiserat sig på att textilåtervinning.

Av textilierna gör de bland annat isoleringsmaterial, räddningsfiltar och nya kläder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om