På måndagskvällen samlades en grupp ungdomar vid Norrstrands badplats. En kubbturnering var utlyst på Facebook och Instagram och Kim Öberg och Zaid Hamsho nappade och åkte dit.
Kim Öberg är sommarledig och ser glad ut när han berättar att han kommit in på teknikprogrammet på Strömbackaskolan till hösten. Han rosar balkongprojektet.
– Det är bra. Allt för många sitter inne i spelar, säger Kim Öberg, som slänger en amerikansk fotboll till kompisen Zaid Hamsho.
Zaid Hamsho är en av de killar som flytt kriget från Syrien med sin familj och ögonen tindrar när han berättar att han ska börja sjuan på Solanderskolan till hösten.
Men nu är det sommar och då gillar han att lattja med bollen vid Norrstrandsbadet.
Syskonen Nour Malla, 17, och lillebror Rody Malla, 16, kom också till badplatsen för att träffa andra. Hon har gått första året på naturvetenskapliga programmet på Strömbackaskolan. Rody blir jätteglad när PT visar PT-appen och listan över vilka som kommit in på gymnasieskolan till hösten. Hans namn finns med, högt upp på listan.
– En kompis tipsade mig om grejen vid Norrstrand och det här var jättekul, sade Nour Malla.
Balkongprojektet går ut på under nio veckor kommer 30 ungdomar att skapa aktiviteter för unga. Tio feriearbetare arbetar i tre veckor, sedan blir de avlösta av en ny grupp.
– Ungdomarna tar fram fyra-fem grejer varje vecka. Hittills har de fixat sportturneringar, kört såpafotboll på en presenning i en mixzon på Nolia i samband med Piteå Summer Games och haft nattbad, exemplifierar Sally Berggren vad som hänt.
Hanna Frediksson, 16, feriearbetade inom balkongprojektet även förra sommaren.
– Det var roligt att jobba med så många människor, säger hon.
Julia Åström, 16, läser mediaprogrammet vid Strömbackaskolan. Nu är hon en av de tio feriearbetarna. Hon tycker att det är roligt.
– Vi träffas varje fredag för att planera kommande aktiviteter, säger hon.
Karama Kitungano, 16, läser språk vid Strömbackaskolan. Han kom från Kongo för tre år sedan. Nu jobbar han för att skapa meningsfull sysselsättning för Piteås unga.
– En kompis tipsade mig om feriearbetet och det har varit bra hittills, säger Karama Kitungano, som berättar att efter gymnasiet vill han utbilda sig till ingenjör eller elektriker.