På Piteås nya resursskola ska eleverna få lyckas

Piteå har fått en ny resursskola med plats för 30 elever mellan årskurs två och nio. "Det viktigaste är att eleverna får det stöd de behöver för att lyckas", säger Elice Ökvist, avdelningschef grundskola.

Den nya resursskolan riktar sig till elever som har behov av anpassade lärmiljöer, små elevgrupper och hög personaltäthet. Undervisningen är flexibel.  "Målsättningen är att eleverna ska nå målen", säger Elice Ökvist, avdelningschef grundskola, intill Kristin Sundberg, rektor.

Den nya resursskolan riktar sig till elever som har behov av anpassade lärmiljöer, små elevgrupper och hög personaltäthet. Undervisningen är flexibel. "Målsättningen är att eleverna ska nå målen", säger Elice Ökvist, avdelningschef grundskola, intill Kristin Sundberg, rektor.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-09-15 11:02

Ljust, fräscht och stora ytor. PT får en guidad tur i Strandbackens resursskola med fritidshem.

I lokalerna i gamla NAB-huset där kommunala vuxenutbildningen tidigare fanns, går nu elever från fyran till nian, varav en tredjedel är tjejer.

– Men vi tar in elever från årskurs två, säger Elice Ökvist och berättar att en del av eleverna kommer från de två kommunala särskilda undervisningsgrupperna Tallbacka och Ast-klasserna plus sju nya elever.

undefined
En titt in i musikrummet, flera av eleverna tycker om att spela keyboard och många använder hörlurar.

Här finns sex klassrum, musikrum, rum för att hänga och umgås, personalrum och kontor.

Flera av eleverna och deras föräldrar har varit förbi och kikat in före skolstarten.

– Personalen har gjort ett fantastiskt jobb för att få i ordning lokalerna. Jag är så glad över att vi är igång, säger Elice Ökvist som visar runt tillsammans med rektorn Kristin Sundberg.

Hon är även rektor från Språkslussen och har en bakgrund i som chef på Go Excellent och inom Socialtjänsten där hon jobbat med vuxna med olika funktionsnedsättningar.

– Jag har längtat tillbaka till skolans värld och det här, det känns som en jätterolig utmaning. Jag brinner verkligen för den här målgruppen – barn och vuxna inom autismspektrumet, säger Kristin Sundberg.

undefined
Eleverna har själva ritat skolans logga på en whiteboard.

Kostnaderna för Tallbacka och Ast-klasserna beräknas i år uppgå till 13,8 miljoner kronor. De resurserna har flyttats över till den nya resursskolan. Förutom det har barn- och utbildningsnämnden fått 2,9 miljoner i ökade driftmedel i verksamhetsplanen för åren 2024–2026.

Här jobbar tio lärare, en elevassistent, en fritidspedagog och en resurspedagog samt en specialpedagog.

Man har även en egen elevhälsa med 50 procent psykolog, 20 procent kurator och 20 procent skolsköterska.

– Målsättningen är tydlig, att eleverna ska ha nått målen när de går ut grundskolan. Att de fått de stöd det behöver för att lyckas och kunna söka in till gymnasiet, säger Elice Ökvist.

undefined
Här finns plats för att sitta och hänga och umgås.

Just att få "lyckas" tror hon är extra viktigt.

– Alla elever ska inkluderas i den vanliga skolan, men för en grupp elever där det ändå inte fungerar, då behövs resursskolan, säger Elice Ökvist.

– Det finns ett stort behov, säger Kristin Sundberg som uppger att man inför skolstarten fick in 30 ansökningar om plats.

Ett antagningsteam bestående av elevhälsans kompetenser bedömer vilka elever som har största behov av plats. Besluten kan inte överklagas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!