Isbrytare ska ställas – men ingen oro för vintrarna i hamnen

Stora förluster gör att Sjöfartsverket måste spara kraftigt. Bland annat föreslås att en isbrytare ska ställas – men Piteå hamn är inte oroliga för vintrarna.
– Vi har fortsatt förtroende för Sjöfartsverket och att de kommer sköta sitt uppdrag, säger vd Ulrika Nilsson.

Piteå hamn ser bekymmersamt på de åtgärder som Sjöfartsverket ska genomföra för att spara pengar, som bland annat innebär att en isbrytae ska ställas. Men någon oro för att hamnen kan tvingas stänga vid mycket is ser hamnen inte. (Arkivbild)

Piteå hamn ser bekymmersamt på de åtgärder som Sjöfartsverket ska genomföra för att spara pengar, som bland annat innebär att en isbrytae ska ställas. Men någon oro för att hamnen kan tvingas stänga vid mycket is ser hamnen inte. (Arkivbild)

Foto: Petra Älvstrand

Piteå2025-03-01 07:00

Förra året visade resultaten en förlust på över 600 miljoner kronor för Sjöfartsverket – och årets budget pekar på ett tapp om drygt 200 miljoner kronor. Nu ska verket ta till åtgärder. Senast den 1 mars ska en treårsplan vara inlämnad till regeringen. 

– De beslutade åtgärderna kommer ha en direkt påverkan på såväl våra kunder som våra medarbetare. Åtgärderna är inget vi vill genomföra, men vi är i en allvarlig ekonomisk situation som gör det nödvändigt, säger Erik Eklund, generaldirektör på Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande. 

Bestämt är bland annat att en av sex isbrytare ska kalläggas. Med en minskad kapacitet riskerar farleder och hamnar att drabbas och i ett uttalande till SVT Norrbotten berättar Sjöfartsverket hur hamnen i Piteå skulle kunna påverkas. 

– Det kan bli så att Piteå och Kalix hamn stängs när det är mycket is, säger Niclas Härenstam, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket, i intervjun.

undefined
Isbrytaren Atle som står i Luleå hamn. En isbrytare i en sådan klass kommer att kallställas för att spara pengar. (Arkivbild)

Men uppgifter om påverkan för specifika hamnar är inget som nått Piteå hamn själva. 

– Det känns främmande att man pratar om enskilda hamnar på det sättet. Vi tror att Piteå hamn kommer att fungera även vintertid, på ett tillfredsställande sätt så som den gjort hittills, säger Ulrika Nilsson, vd för Piteå hamn. 

Vad skulle det innebära om hamnen måste stänga?

– Det skulle naturligtvis vara väldigt, väldigt allvarligt för näringslivet i norr, för befintliga och nya industrier som har bäring på Sverige. Men nu tror jag inte att det kommer att ske.

undefined
Ulrika Nilsson, vd Piteå hamn. (Arkivbild)

Ulrika Nilsson menar att Sjöfartsverket i dag sköter sitt uppdrag väldigt väl och är övertygad om att de fortsatt kommer att göra det. 

– Hamnar man i ett sådant läge att man behöver prioritera så kan det såklart påverka någonstans. Men det ligger i Sjöfartsverkets uppdrag att hålla hamnarna öppna och vi tror att det inom ramen för det uppdraget kommer att lösa sig, säger Nilsson. 

Hon berättar vidare att Piteå hamn stödjer Sjöfartsverkets dialog med regeringen om ökade statliga anslag, för även om de inte tror att hamnen kommer att stänga så ser de bekymmersamt på besparingarna. En skrivelse har därför skickats till såväl verket som infrastrukturministern och näringslivsministern. 

– Med anledning av de planerade åtgärderna har Norrbottens handelskammare skickat en skrivelse till Sjöfartsverkets generaldirektör, uppbackat av alla hamnarna, säger Nilsson. 

Åtgärderna som planeras

I sin treårsplan presenterar Sjöfartsverket flera stora åtgärder för att kunna göra besparingar:

– Genom avyttring av fartyg halveras möjligheten till tungt farledsunderhåll och sjömätning. En isbrytare kalläggs vilket riskerar att leda till stängda farleder och hamnar.

– Två av fem helikopterbaser för sjö- och flygräddning planeras att läggas ner. Det innebär i så fall längre insatstider och att Flygvapnet inte kommer kunna öva som idag.

– Administrationen skärs ner motsvarande var tionde anställd.

Men det finns möjliga lösningar: Sjöfartsverket begär höjda statliga anslag årligen om 250 miljoner kronor, en möjlighet att öka avgifterna med 250 miljoner kronor samt att statens investeringar i sjöfartens infrastruktur och fartygsflotta ska uppgå till 35 miljarder kronor över en tioårsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!