Känd av polisen

Polisen känner väl till adressen och kommunen jobbar för en lösning, men det går inte att tvinga någon att flytta från sin egen fastighet.

Oro. De boende i villaområdet känner oro och förtvivlan över att ha en missbrukare som granne. Så väl polis som socialtjänst är medvetna om problemet, men möjligheterna är begränsade.

Oro. De boende i villaområdet känner oro och förtvivlan över att ha en missbrukare som granne. Så väl polis som socialtjänst är medvetna om problemet, men möjligheterna är begränsade.

Foto: Fotograf saknas!

Piteå2017-02-10 20:30

Petter Wikström, chef för polisens särskilda insatsgrupp mot narkotika, konstaterar att fastigheten är väl känd, men säger att den inte sticker ut från andra polisiärt kända adresser.

– Det som skiljer är att den här fastigheten ligger i ett villaområde och då märks saker tydligare. Jag förstår absolut grannarnas oro, men vi ser inte det här som en langningscentral. Däremot finns det en missbruksproblematik.

Vilka insatser gör ni?

– Det är en prioriterad adress som vi har koll på. Vid misstanke om brott har vi också gjort husrannsakan vid något tillfälle och vi stoppar regelbundet folk som är på väg in eller ut från fastigheten. Det leder ibland till att vi kan avslöja brott av olika slag, säger Petter Wikström.

Grannarna menar att de som vistades i den nedbrunna villan på Strömsborg flyttat till den här adressen?

– En viss överflyttning har skett, men det går inte att jämföra med Strömsborg som på flera sätt var kaotiskt. Här bor folk inom fyra väggar och det är svårt att göra något åt det, säger Petter Wikström.

Fastighetsägaren är väl känd inom socialtjänsten och det pågår ett aktivt arbete för att få personen att söka hjälp.

– Vi gör vad vi kan i det här fallet, men vi kan inte tillgripa tvångsvård hur som helst. Den här människan har fått stöd och behandling tidigare och jag tror att vi kan hitta en lösning, men det kommer kanske att ta lite tid, säger Greger Pettersson, chef för stöd och omsorg.

Grannarna jämför det här med Strömsborg?

– Liknelsen är väl att fastighetsägaren låter folk bo där och då blir det spring, droger och alkohol, men det står inte husvagnar uppställda och så vidare. Vi har heller inga indikationer på att ungdomar är där. I så fall hade både vi och polisen agerat hårdare.

Upprörda grannar menar att kommunen sponsrar fastigheten och på så sätt gjort det till ett tillhåll för missbrukare?

– Vi sponsrar inte boendet. Däremot har missbrukare lika stor rätt till bistånd. Vi kan inte neka eller ens villkora, så ser socialtjänstlagen ut.

Grannarna känner oro och otrygghet?

– Det förstår jag och det har vi förmedlat till den här personen. Problemen blir så tydliga i ett villaområde, men det finns flera andra ställen med liknande problematik. Fast då är det oftast hyreslägenheter. Den här personen har tidigare velat sälja huset och det är möjligt att det kan bli så, säger Greger Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om